Spectacolul „LIBERĂ” va fi jucat în patru localități din raionul Ungheni

Teatrul M.A.D.E continuă Turneul Național al spectacolului „LIBERĂ” în câteva localități din raionul Ungheni, dar și Cahul.

Premiera spectacolului va fi jucată pe 9 septembrie la Casa de Cultură din Cucoara (Cahul), iar în următoarea perioadă va ajunge la Sculeni, Valea Mare, Ungheni și Pîrlița.

„LIBERĂ” este un spectacol-document despre stereotipurile și prejudecățile de gen, despre impactul negativ al violenței asupra femeilor și a repercusiunilor ei asupra generației viitoare. În centrul atenției este istoria unei adolescente care se confruntă cu stereotipurile de gen și este relatată prin dans, calea pe o va parcurge până la realizarea visului său.

În această producție artistică, teatrul M.A.D.E aduce în prim plan momente inovative în arta spectacolului contemporan în Moldova înserând elemente de decor și recuzită, inclusiv proiecție video interactivă.

Producția teatrală are un caracter educațional, invitând publicul să mediteze asupra responsabilității părinților în procesul educativ și asupra responsabilității personale, pe care ne-o asumăm în cadrul oricărei relații, fie ea amicală, familială sau de dragoste.

„Violența în familie și față de femei este una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, iar prin intermediul spectacolului-document „LIBERĂ”, dorim să creștem gradul de conștientizare al publicului cu privire la această problemă și să încurajăm raportarea cazurilor de violență. „LIBERĂ” ne convinge cât de important este să acționăm la momentul oportun și cum prin implicarea fiecăruia putem schimba spre bine societatea în care trăim” a menționat Polina Panainte, managera proiectului EVA.

„Decizia de a monta acest spectacol a venit din necesitatea de a vorbi despre problema violenței față de femei și de a sensibiliza societatea față de această problemă și de a inspira femeile să vorbească. Fiecare a treia femeie din Moldova este victimă a cel puțin unei forme de violență, fiecare al doilea copil este lovit, noi însă nu reacționăm nici într-un fel. Violența e o boală a societății contemporane. Ce putem face? Să schimbăm atitudinea unii față de ceilalți, să fim mai buni, iar copiii ne vor urma exemplul”, susține regizorul spectacolului, Ianoș Petrașcu.

După fiecare reprezentație va avea loc o discuție liberă pe marginea temei spectacolului, facilitată de un/o expert/ă gender. Accesul la eveniment este gratuit, în limita locurilor disponibile conform prevederilor CNESP (cel mult 50 de persoane).

Spectacolul se va desfășura în cadrul proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *