O sculptură „legendă” înfrumuseţează centrul oraşului Călăraşi

O sculptură din sârmă, mai puţin obişnuită, a apărut săptămâna trecută în centrul oraşului Călăraşi. Lucrarea îi aparţine  sculptorului călărăşean Nicolae Vieru, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, cunoscut, mai ales, pentru celebra Horă a Haiducilor de pe dealul satului Bravicea.

Sculptura din scuarul Consiliului raional a fost realizată în mărime naturală şi reprezintă un cal purtând în şa un călăreţ. Autorul susţine că lucrarea este de fapt un simbol, o emblemă a localităţii. „Puţine orăşele din Moldova se pot lăuda cu un nume atât de românesc, de clar, iar faptul că numele de Călăraşi este legat de cal şi călărie, este absolut convingător”, spune Nicolae Vieru.

Mai bine de două luni de muncă şi aproximativ 100 kilograme de metal au trebuit pentru ca opera să poată fi admirată în toată splendoarea sa. Sculptorul povesteşte că pe lângă orele în şir de muncă, a jertfit şi mult suflet în această lucrare. Iar atunci când scotea sculptura din ograda casei sale, se simţea de parcă renuţa la ceva foarte drag.

Pentru a da autenticitate sculpturii, a fost nevoie nu doar de aptitudini de a mânui materialele, ci şi de multă măiestrie în a transforma o piesă grafică în siluete perfect „îmbrăcate”, cu elemente de anatomie respectate până în cel mai mic detaliu. „Chiar am oprit pe drum un căruţaş şi am notat dimensiunile calului său, astfel încât să pot face o replică fidelă a lui”, îşi aminteşte meşterul.

Călăreţul şi calul său par să zboare, iar Nicolae Vieru zice că foloseşte frecvent această tehnică anume pentru a crea senzaţia de uşurinţă şi pentru a oferi un farmec aparte sculpturilor realizate. Meşterul este de părere că în epoca în care trăim oamenii apreciază anume libertatea în exprimare, iar artiştii aleg să scape de tipare, de anumite  limite şi constrângeri care existau în lucrările clasice.

Deocamdată sculptorul nu a putut să ne dea detalii despre soarta de mai departe a operei sale. „M-am convins că fiecare lucrare îşi are, până la urmă, un destin al său şi îşi trăieşte „soarta” independent”, este el de părere dânsul. Până una alta, artistul s-a declarat încântat de faptul că lucrarea s-a bucurat duminica trecută de mare succes în cadrul Tîrgul meșterilor populari și al antreprenorilor locali, care s-a desfăşurat la Călărași. „Oamenii s-au apropiat, au făcut poze, au admirat călăreţul şi calul său, iar asta aduce o mare satisfacţie oricărui autor. Deja depinde de reacţia ulterioară a călărăşenilor – vom urmări atitudinea lor faţă de sculptură şi vom decide ce e de făcut cu ea. Un lucru este cert – orice lucrare sculptorală adaugă ca aspect dacă are parte de un postament, un spaţiu corespunzător şi o iluminare specifică lucrării”, ne-a mai spus autorul.

Amintim că Nicolae Vieru își propune să organizeze, de comun cu Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scorțov-Russu”, o expoziție în aer liber la Călărași. Expoziția de sculptură polivalentă este o inovație pentru ţara noastră şi deja a început a prinde contur, anume având ca piesă de referinţă această sculptură emblematică pentru Călăraşi. Potrivit organizatorilor, expoziţia urmează a fi inaugurată în scurt timp şi va găzdui lucrări din diferite materiale, create de mai mulţi sculptori din întreaga republică.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *