Cele mai bune practici din Ungheni și Călărași urmează să fie descoperite în cadrul Programului Bunelor Practici

Cele mai inovative proiecte de bune practici din 29 de comunități din Republica Moldova urmează să fie vizitate pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a istoriilor de succes. Localitățile au fost selectate de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe.

Printre bunele practici cu care se mândresc localitățile din raionul Ungheni, putem menționa: Orașul Cornești cu  „Cu mult dor lângă izvor”, „Mai eco ești, cu un popas la Cornești” și „Odihnă pe Aleea tineretului”; comuna Mănoilești cu „Lectura – poarta de acces către cultură și educație”; Municipiul Ungheni cu Hackathonul urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine” și comuna Zagarancea cu amenajarea stadionului sătesc din satul Semeni prin implicare comunitară.

Iar cele mai bune practici cu care se mândresc localitățile din raionul Călărași sunt: comuna Sipoteni cu „Dezvoltarea destinației turistice Codrii Sipoteniului pentru o creștere economică locală durabilă” și satul Bravicea cu „Promovarea modului sănătos de viață prin crearea sălii de fitness” și Crearea Serviciului Teritorial de Salvatori și Pompieri (STSP).

În cadrul competiției din acest an participă 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 40 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2019-2020. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Guvernare transparentă pentru o administrație publică eficientă 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Eficiența energetică – prioritate pentru orice localitate; 4. Tradiții autentice acasă.

În ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru rămâne a fi cea mai activă. Prin urmare, din Centru au fost depuse 39 de bune practici din 21 comunități, din regiunea de Sud – 14 bune practici din 11 comunități, iar 11 bune practici din opt comunități au fost depuse din regiunea de Nord a republicii.

„La nivel local se lucrează cu mult efort și multă dedicație, iar prin intermediul competiției celor mai bune practici ne dorim să încurajăm comunitățile și autoritățile publice locale. Programul Bunelor Practici este unicul programcare reușește să scoată în evidență bunele practici ale APL cu resurse limitate, dar cu oameni dedicați, comunitate unită, responsabilitate și capacități înalte”, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan.

După ce vor fi vizitate, comunitățile vor organiza zilele ușilor, iar cele mai bune exemple de bună practică vor fi incluse într-o Antologie a bunelor practici și vor fi premiate în cadrul unei ceremonii festive, la finele anului 2021.

Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *