Natalia Junghietu: De ce am devenit atât de răi?

Știți ce am observat eu de ceva timp? Omului nostru îi e lene să citească. Sau nu vrea să citească. Sau poate nu are timp să citească. Însă nu-i este deloc lene să comenteze. Pentru asta găsește și dorință, și timp.

Am postat în aceste zile o știre pe Expresul.md despre stația de așteptare din centrul orașului Ungheni care este în proces de reconstrucție – Lucrările de reconstrucție a stației de așteptare de pe strada Națională sunt în toi. Desigur, reacțiile nu au întârziat să apară. Știrea a luat multe vizualizări și distribuiri. Dar comentarii – mult mai multe. Și ce credeți? Comentariile toate, sau mai bine zis majoritatea, au fost scrise pe baza fotografiei principale care era la articol. Absolut nimeni nu s-a deranjat să acceseze linkul și să citească detaliile, dar au comentat foarte răutăcios. Iar pe lângă răutatea de care au dat dovadă, au mai dat dovadă și de analfabetism.

Doamne, oare oamenii nu au autocritică? Oare chiar trebuie să arăți la toți cât de necărturar ești? Chiar și telefonul are opțiunea de a-ți corecta cuvântul pe care-l scrii și de a-ți sugera varianta corectă. Trebuie doar să ai minte să-l selectezi.

Tare mi-a plăcut comentariul unei unghenence, Maria Postolachi, la acest articol. „Am devenit o nație e doi bani! În afară că ne judecă toți străinii, încă și singuri hulim și ponegrim acest popor. De ce am devenit atât de răi? De ce nu ne iubim țara și naționalitatea? De ce vorbim singuri de noi atât de urât? De ce scoatem toată mizeria în stradă? Tot eu răspund: de aceea că nu mai avem cultură! De aceea că nu mai avem acesi 7 ani de acasă! De aceea că nu ne mai stimăm părinții! De aceea că nu ne mai pasă de cuvântul „rușine”! Păcat și disprețuitor că nu ne știm a ne apăra și iubi Patria”.

Da, e mare păcat! Căci la noi, omul se judecă după haină nu după minte. Dar mintea mai are şi un organ de care se foloseşte – creierul. De aceea, să nu uităm să conectăm și creierul atunci când deschidem gura.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *