Iustin Racu și Alexandra Buga, doi tineri care au ales să studieze în Bulgaria

În cadrul vizitei efectuate în Bulgaria, ne-am întâlnit și cu doi tineri moldoveni, ambii veniți în Bulgaria pentru a-și continua studiile după ce au absolvit liceul.

Este vorba de Iustin Racu și Alexandra Buga, ambii originari din Lozova, Strășeni.

Tineri, ambițioși și cu visuri mărețe, au pornit în aventura vieții lor peste hotarele țării pentru a-și continua studiile. Au întâmpinat la început careva dificultăți minore, pe care însă, spun ei, le-au depășit cu perseverență și multă muncă sistematică pentru a învăța și consolida limba bulgară, obiceiurile și tradițiile aceste țări.

Iustin Racu

Iustin Racu, se află în aceasră țară din 2012. Ceea ce l-a determinat să caute burse de studiu peste hotare a fost din dorința de a-și îndeplini visul – să studieze  PR – relații publice și comunicare. Astfel, după numeroase căutări, a găsit pe site-ul ministerului bursa pentru Bulgaria, a candidat, s-a prezentat pentru interviu și a obținut bursa. „Și iată că așa am ajuns în Sofia”, spune Iustin.

Acum, dacă ar privi înapoi, spune că într-adevăr i-a fost greu. Atunci, la vârsta de 19 ani, privea totul ca pe o experiență nouă, ca pe ceva normal. Recunoaște că i-a fost dificil să să se descurce cu vorbitul limbii bulgare, pe care nu o cunoștea, iar în rusă nu comunica, deoarece tinerii nu o cunosc. La început, discuțiile se limitau la nivelul semnelor. Desigur, i s-a părut anevoiasă acomodarea, până a intrat la Universitate , unde lucrurile au intrat pe făgașul normal. „Mereu am mers pe ideea că dacă întrebi, o să găsești și dacă bați la ușă o să ți se deschidă”, a conchis tânărul.

Mai are puțin și finalizează și studiile de master. Întrebat dacă există posibilitatea să revină acasă, Iustin a afirmat că principalul motiv care îl ține în Bulgaria este locul de muncă, însă ia în calcul revenirea acasă, însă în viitor. „Eu vreau să vin acasă să schimb ceva, să-mi dezvolt propria afacere sau să vin cu o inovație și să fiu de folos localității, țării, de ce nu. Nu îmi doresc doar să revin cu scopul de a cheltui bani și a mă odihni… Aș vrea să revin și să realizez o mică schimbare, cât de mică nu ar fi, dar să știu că am contribuit eu”, a împărtășit Iustin Racu.

Consideră și mizează pe faptul că Moldova trebuie să devină parte a UE și va deveni în viitorul apropiat. Însă, șansele reale vor începe atunci când sistemul judiciar va fi unul onest. „Conducerea poate înainta multe reforme, însă dacă avem și vom avea în continuare un sistem corupt cu greu vom adera. Și atât timp cât nu se face „ curat” în sistemul judecătoresc acasă, cred eu că va fi foarte greu”, a menționat el.

Alexandra Buga

Alexandra Buga, se află în Bulgaria din 2015. Ea povestește că nu a fost „o dragoste la prima vedere”. După ce a finalizat studiile liceale a candidat pentru bursă, iar o dată cu câștigarea acesteia, a început toată aventura sa în țara bulgară. „Mai întâi am învățat limba bulgară și apoi am început studiile propriu-zise. Nu a fost foarte ușor, deoarece într-un an de zile nu este chiar atât de ușor să înveți o limbă absolut nouă pentru tine. Mi-a fost destul de complicat, însă încetul cu încetul am început să vorbesc, să mă implic în anumite campanii de voluntariat”.

La început, Alexandra povestește că a avut o bursă, în lei moldovenești echivalentul fiid doar de 1500, foarte puțin, având în vedere că standartele în Bulgaria sunt diferite față de Moldova. Însă, a avut și oportunitatea să lucreze aici. Sunt companii care acceptă studenți străini, iar limba în care a lucrat a fost româna.

„Există o regulă foarte simplă, nuștiu dacă este peste tot la fel, însă bulgarii apreciază foarte mult persoanele care încearcă să vorbească în limba lor maternă. Chiar dacă la încept nu o știam foarte bine, încercam și depuneam maxim efort ca să putem purta o conversație cu ei în bulgară și nu în engleză. Poate și acesta este un motiv pentru care m-au primit atât de călduros în comunitatea lor și nu m-am simțit marginalizată”, a precizat tânăra.

Alexandra este foarte sceptică cu privire la posibilitatea de a reveni în Moldova. Consideră că e mai avantajos să se afle în Bulgaria din considerentul unui loc de muncă atractiv și e convinsă că, pentru a-și întemeia o familie, Bulgaria i-ar oferi mai multe beneficii, decât țara natală.

Această vizită de studiu pentru jurnaliști a fost posibilă grație Delegației Uniunii Europene în Moldova. 

Tatiana Tesliuc

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *