Vizită de studiu în Bulgaria, pentru 6 jurnaliști din Moldova, inclusiv de la Expresul

Șase jurnaliști din diferite regiuni ale Moldovei au mers în luna august, timp de patru zile, într-o vizită de studiu în capitala Bulgariei, Sofia, unde s-au familiarizat cu dezvoltarea acestei țări din punct de vedere socio-economic ca stat membru al UE, cum funcționează mass-media, dar și societatea civilă în Bulgaria.

Astfel, în prima zi, jurnaliștii au vizitat Ambasada Republicii Moldova în Bulgaria, unde au abordat și discutat diferite aspecte ale vieții în Bulgaria, împreună cu consulul Alexandru Cazacu.

Acordurile bilaterale Bulgaria – Republica Moldova

Jurnaliștii au manifestat un deosebit interes față de acordurile bilaterale ale celor două țări, în special în domeniul protecția drepturilor cetățenilor, în mare parte al celor din Republica Moldova, stabiliți în Bulgaria. „ Există un acord în domeniul protecției sociale. Deja funcționează mecanismul, ca oamenii care au lucrat în Bulgaria, pot să primească pensie aflându-se în Republica Moldova și viceversa. O pensie medie în Bulgaria ajunge la aproximativ 180 euro. Există și un cadru de cooperare între Ministerul de Interne, inclusiv între instituțiile de Situație de Urgență”, a accentuat dânsul.

În ceea ce privește educația, burse și schimb între studenți, consulul a menționat că Bulgaria are un program de burse pentru cetățenii RM. Există burse pentru cetățenii etnici bulgari și aparte pentru cetățenii non-etnici bulgari. „Pentru anul 2020-2021 au fost repartizate 160 de astfel de burse. Predominant sunt cele pentru cetățenii etnici bulgari.”

Despre cât este de tentantă Bulgaria pentru cetățenii moldoveni, Alexandru Cazacu a explicat scurt. „Depinde de grup și de scop. Persoanele care caută să muncească deja se dispersează în două grupuri. Sunt persoane care vin cu scopul de a emigra ulterior în alte țări. Sunt și dintre cei care aleg această țară pentru a munci, aici este ușor de a te angaja, deoarece este un deficit de forță de muncă”, spune consulul.

Odată cu aderarea la UE, cetățeanul bulgar a avut de câștigat

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, a venit bussinesul vestic și a contribuit la crearea locurilor de muncă, respectiv creșterea salariilor. „Este și partea inversă a monedei, căci o dată cu venirea bussinesului vestic, acesta a afectat businessul local.”

În concluzie, integrarea în UE a Bulgariei a pus capăt la multe practici nocive tipice pentru Europa de Est, funcționarii activează transparent, gradul de transparență fiind net superior față de ceea ce era până la integrarea în UE și asta e principalul beneficiu că odată cu monitorizarea europeană există siguranță că banii repartizați sunt gestionați corespunzător.

Infrastructura s-a dezvoltat deoarece s-au făcut magistrale importante din bani europeni.

Aflați a doua zi în Sofia, jurnaliștii au avut ocazia să viziteze Televiziunea Națională Bulgară, care și-a început activitatea de aproximativ 61 de ani. Aproximativ 75% din populația au încredere în știrile difuzate, fiind prezentă și pe diferite platforme online, dar a și dezvoltat o aplicație-robot. În urma utilizării acestui soft, prioritar pentru televiziune nu a fost să înlocuiască versiunea umană a unui prezentator, ci să îmbogățească conținutul media.

Ulterior, jurnaliștii au fost prezenți și la întâlnirea cu Institutul Diplomatic din cadrul Ministerului de Externe al Bulgariei.

În cea de-a treia zi, Iustin Racu, reprezentat al diasporei a oferit o excursie de neuitat pe muntele Vitoșa, unde doar trei și din șase jurnaliști s-au încumetat să ajungă la altitudinea de 2.290 m, delectându-se cu o panoramă extraordinară spre Sofia.

Ultima zi petrecută în capitala Bulgariei, jurnaliștii din RM au realizat un schimb de impresii și experiență cu jurnaliștii bulgari a unei media de investigații cunoscute în Bulgaria – Bivol.

De asemenea, au purtat un dialog și cu reprezentații Asociației Ziariștilor Europeni, care a fost înființată în 2010 și care se ocupă cu protecția ziariștilor.

Totodată, aceștia au confirmat că situația presei din Bulgaria nu este foarte bună, fiind pe locul 112 în clasamentul Reporteri fără frontiere. Presa scrisă s-a redus la câteva ziare.

Majoritatea au trecut la online.

Impresii ale jurnaliștilor moldoveni

Svetlana Gore, reporter TVR Moldova: „Din start se vede că  te afli într-un stat european. Mă refer aici la nivelul de dezvoltare al infrastructurii, pentru că drumurile spun foarte multe despre o țară și faptul că sunt niște autostrăzi moderne îți sugerează că te afli într-un stat dezvoltat, ceea ce nu putem spune despe RM. M-a impresionat modul de conservare a orașului vechi al Capitalei. Modul în care ei au decis să-și păstreze istoria. Este o experiență minunată care cu siguranță ar putea să o împrumute autoritățile locale ale RM, pentru că știm că și țara noastră este bogată în patrimoniu cultural istoric. Ca și jurnalist, pot spune că este o experiență minunată, orice ziarist are nevoie de a avea parte de asemenea escapade pofesionale pentru un schimb de experiență.”

 Tatiana Bălan, reporter Radio Moldova: „Orice vizită de studiu, ca și oricare instruire pentru un jurnalist, sunt foarte importante. Reușești să înveți lucruri și să descoperi oameni noi să faci un schimb de experiență cu colegii de breaslă. Vizitele de studiu în străinătate sunt interesante din mai multe puncte de vedere. Sofia, pentru început, trebuie să recunosc, că nu m-a impresionat foarte mult. Or, mi s-a părut mie că aici s-au adunat mai multe epoci deodată: niște rămășițe post-sovietice specifice și pentru RM, apoi rădăcinile profund istorice ale Sofiei în centrul orașului, ca ulterior să o descopăr și din punct de vedere al primelor aspecte europene. E o vizită de studiu care a lăsat multe impresii frumoase, or dincolo de partea profesională, am beneficiat și de posibilitatea de a descoperi Sofia din punct de vedere turistic.

Sper că și noi cei din RM le vom urma exemplul și vom deveni, într-un viitor foarte apropiat, membri ai UE, cel puțin să avem șansa să ne valorificăm potențialul.

 Cristina Păpușoi, jurnalist la Radio Chișinău: „Pentru mine vizita în Bulgaria a fost foarte utilă, deoarece am putut să remarc cum lucrează colegii noștri jurnaliști bulgari, care sunt problemele cu care se confruntă și pot spune că întâmpină probleme similare cu cele ale jurnaliștilor din RM, precum ar fi apartenența politică a unor instituții media. Domeniul în care sunt specializată și anume politică externă, include cunoașterea situației din țările din afara RM și ce fel de relație are RM cu aceste țări. De asemenea, a fost important să văd care a fost parcursul european al Bulgariei, cum a evoluat țara în acești ani și ce probleme au rămas nerezolvate. O altă latură, a fost să observ cum s-a scimbat jurnalismul înainte și după aderare în cadrul UE. Cred că Bulgaria mai are multe de făcut, dar și noi avem de învățat foarte multe de la Bulgari, care au aderat și s-au integrat relativ recent la UE”.

Vizita de studiu pentru jurnaliști, a fost posibilă grație Delegației Uniunii Europene în Moldova.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *