Scriitorul călărășean Efim Chicu: Independența adevărată va fi savurată numai în Ziua Reunirii cu România

Efim Chicu
Efim Chicu

Efim Chicu, scriitor, născut la 21 aprilie 1958 în satul Vălcineț, raionul Călărași. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Pedagogice”Ion Creangă” din Chișinău. A învățat generații de elevi, predând limba și literatura română, dar și istorie la Gimnaziul Meleșeni. Fiind cunoscut ca un aprig apărător al valorilor românești, Efim Chicu a participat activ la Mișcarea de Eliberare Națională, luând parte la marea Adunare Națională, Podul de flori, dar și la diverse întruniri și cenacluri. Euforia acelor evenimente a fost imortalizată în versurile sale. A publicat nouă cărți, în mare parte de poezie, iar printre temele primordiale abordate în creația sa, idealul românesc este cel mai frecvent întâlnit.

Cât de des vă amintiți de perioada de independență și ce anume vă leagă de acele evenimente?

Din păcate, nu îmi amintesc atât de des pe cât mi-aș fi dorit atunci. Spun asta pentru că evenimentele ce s-au desfășurat mai târziu au umbrit în totalitate acea Mare Izbucnire Națională. Vă spun cu mâna pe inimă că Marea Adunare Națională, la care s-a declarat independența, a fost una sinceră și plină de mândrie românească. Cu regret, celelalte ce s-au perindat mai târziu au fost false și pline de interese meschine.

Iată sunt 30 de ani de independență. Din punctul dumneavoastră de vedere, când a fost mai bine de trăit, atunci (până la independență) sau acum (după independență). De ce?

Cei care cred și declară că atunci a fost mai bine, au, în felul lor, dreptate. Dar cei mai mulți dintre ei nu erau cetățeni simpli, ci dețineau niște funcții, practic inutile, care nu aduceau niciun beneficiu comunității, fiind însă totdeauna scoși în evidență și lăudați de ”Marele” lor partid. Nu erau decât niște pretinși activiști și patrioți, având salarii mult mai mari decât cei care chiar munceau. Poporul simplu a trăit însă, mult mai rău decât în prezent. O poate confirma oricine. Marea majoritate dintre ei nu și-ar fi putut imagina că vor avea vreodată ceea ce posedă acum. Și când spun asta, mă refer atât la valorile materiale pe care le au, cât și la cele spirituale.

Care sunt avantajele și dezavantajele independenței, cum credeți?

Beneficiile sunt multe. Unul dintre principalele avantaje pe care ni le-a dat independența este, indiscutabil, libertatea, urmată de reîntoarcerea la proprietatea privată, dar și de alte facilități care țin de termenul ”democrație”. Dezavantajele, pe care le sesizăm cu toții, sunt totuși corupția, migrația, situația demografică deplorabilă, iar șirul poate continua.

Dacă ați avea posibilitatea să vă întoarceți în timp, ce perioadă ați alege pentru a trăi: atunci sau acum?

Fără nicio îndoială că acum. Prețuiesc doar vârsta pe care o aveam atunci, în rest – e o diferență ca dintre cer și pământ.

Un mesaj pentru tinerii independenți

Să se consolideze și să lupte pentru Reunirea cu Patria-Mamă. Independența adevărată a poporului din Basarabia va fi savurată numai în Ziua Reunirii cu România!


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *