Cu suportul Uniunii Europene, Călăraşiul îşi eficientizează consumul de energie

Folosirea unui consum redus de energie nu mai reprezintă pentru cei de la Călăraşi o provocare greu de depăşit. În ultimii ani, pro­iec­te­le de efi­cien­ţă ener­ge­ti­că şi-au demonstrat aici viabilitatea.

În acest context, în ziua de 30 iulie 2021, la Consiliul raional Călărași s-a desfășurat un Forum pe Eficiență Energetică, organizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ,,Viitorul”, în cadrul Proiectului „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași”.

Evenimentul a avut drept scop discutarea și consolidarea conlucrării eficiente dintre autorităţile publice locale şi cetățeni, societatea civilă și tineri pentru fortificarea potențialului și a oportunităților în vederea creșterii Eficienței Energetice la nivel local.

Evenimentul a găzduit și o expoziție de desene pe subiecte privind eficiența energetică, pe care publicul a admirat-o cu mult interes.

Zinaida Ţurcanu, vicepreşedinta raionului Călărași, a salutat iniţiativa partenerilor adunaţi la forum, reiterând importanţa facilitării unei dezvoltări durabile prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în întreaga comunitate. Oaspeții forumului au lăudat la unison experiența orașului Călărași la capitolul eficiență energetică. “Oraşul Călăraşi este cu un pas înaintea celorlalte localităţi din ţară. Aici s-au reuşit multe lucruri frumoase la capitolul eficienţă energetică, iar ceilalţi pot veni în continuare să se familiarizeze cu practicile inovative de aici”, a declarat Liubomir Chiriac, director executiv al IDIS Viitorul.

La rândul său, primarul de Călăraşi, Ion Olari, a vorbit şi el despre importanţa componentei de mediu în timpurile în care trăim. „Graţie proiectelor în care s-a implicat echipa primăriei, azi ne mândrim cu Grădiniţa „Doremicii” – cea mai energo-eficientă instituție publică din țară”, spune el, după care continuă să enumere: ”În plină desfăşurare este reabilitarea a aproximativ 20 de kilometri de reţea electrică stradală, în cadrul proiectului „Eficientizarea iluminatului public în orașul Călărași – Licurici în inima Codrilor”, în cadrul căruia am reuşit să iluminăm arhitectural şi Muzeul de Istorie şi Etnografie din oraş. Acum avem în faţă o provocare şi mai mare, la care lucrăm împreună cu experţii de la IDIS Viitorul – ne propunem ca în câţiva ani la Călăraşi să funcţioneze transportul public electric”.

În cadrul evenimentului s-a vorbit şi despre un proiect nou, intitulat “Planul Local de Acţiuni în domeniul Eficienţei Energetice la capitolul clădiri publice ale oraşului Călăraşi 2021-2023”, implementat, la fel, cu sprijinul IDIS „Viitorul”. Totodată, Victor Parlicov, expert în politici energetice, a vorbit despre ajustarea mecanismelor de finanţare a instituţiilor publice în vederea stimulării iniţiativelor de eficienţă energetică.

De altfel, forumul a cuprins mai multe paneluri, iar vorbitorii au lăudat faptul că energia din surse regenerabile pare să prindă contur tot mai mare la Călăraşi. E ştiut faptul că administraţia publică locală şi-a exprimat, în repetate rânduri, intenţia de a transforma Călăraşiul într-un Smart City veritabil.

IDIS Viitorul este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ”Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași” .

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR „Habitat”

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *