Programul de educație parentală „Fără palme și abuz” a devenit accesibil și la Ungheni

Părinții și îngrijitorii de preșcolari din Ungheni se pot înscrie, din toamnă, la programul de educație parentală „Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil” desfășurat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii (CNPAC). Pentru a oferi acest program, 25 de educatori parentali din Ungheni au fost instruiți și pregătiți. Astfel, Ungheni devine al 11-lea raion din țară care beneficiază de acest program.

În cadrul programului „Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil” părinții au posibilitatea să-și dezvolte cunoștințe şi abilități practice de educare a copiilor, prin excluderea metodelor violente de educație, au posibilitatea să învețe cum să-și gestioneze emoțiile în cele mai dificile momente și nu în ultimul rând învață cum să stabilească limite „cu dragoste și respect”, pentru copilul de la 2 la 7 ani.

Viorica Enache, educatoare parentală la grădinița „Licurici” din Ungheni, spune că din discuțiile cu părinții, participanți la training, dar și din chestionarele desfășurate la final de atelier, s-a observat că „foarte mulți și-au schimbat total metodele de comunicare și de comportament cu copiii în situațiile dificile”. „Din spusele părinților, ei se străduiesc să-și dirijeze emoțiile. Imaginar se plasează în situația copilului. Se gândesc la ceea ce simt copiii atunci când sunt bruscați sau loviți. Unii au dat dovadă de curiozitate, au căutat informație suplimentară pe internet”, afirmă Viorica Enache de la Ungheni.

Reprezentanta Direcției Educație Ungheni, Natalia Ranețcaia, precizează că, pe lângă instruirea în cadrul programului de educație parentală „Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil”, educatorii din grădinițe beneficiază de instrumente de predare online, dar și broșuri și ghiduri. „Acest suport îi va ajuta pe educatori să livreze programul interactiv, captivant, eficient. Este foarte important să reușim să spargem stereotipurile despre bătaie, fiecare copil merită să fie educat într-un mediu prietenos și protector. Părinților li se oferă oportunitatea de a dezvolta abilitățile practice în relația cu proprii copii, să înțeleagă rolul lor în

educația copiilor, să aibă o atitudinea corectă față de pălmuire și cum altfel ar putea să se comporte”, spune reprezentanta Direcției Educație de la Ungheni.

Despre importanța programului vorbește și Svetlana Moisa, coordonatoare programe de educație parentală la CNPAC. „Programul Fără palme și abuz sau cum să stabilești cu dragoste și respect limitele pentru copil  oferă posibilitatea de a valorifica propria experiență de creștere și educare a copiilor, precum și de a învăța din experiența altor părinți”, afirmă Svetlana Moisa.

„Violența, inclusiv disciplinarea prin violență, este un fenomen des întâlnit în societate și are consecințe grave și de lungă durată asupra copiilor. În multe cazuri, părinții și îngrijitorii nu cunosc alternative la educarea prin violență. Însă, efectele negative pe termen lung sunt cu atât mai mari, cu cât violența este aplicată la o vârstă mai fragedă. Ca părinte, fiecare are nevoie de suport și ghidare în gestionarea relațiilor și emoțiilor cu copiii săi. Programele de educație parentală sunt șansa fiecărui părinte de a deveni mai bun și totodată șansa fiecărui copil de a crește într-o familie protectoare. Fiecare copil are dreptul la o viață sigură și fără violență”, afirmă Gheorghe Trofin, coordonator programe protecția copilului, UNICEF Moldova.

Din anul 2012, CNPAC a realizat programul în 297 de instituții preșcolare din Chișinău, Bălți, Orhei, dar și Criuleni, Cimișlia, Strășeni, Căușeni, Hîncești, Leova, acum la Ungheni și Cahul.

Activitatea este realizată de CNPAC în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *