Dionisie Ternovschi, viceprimar de Ungheni: „Invit unghenenii să participe la viața comunității mai activ”

Știm că municipiul Ungheni are multe spații verzi. Care e situația la momentul de față în ceea ce privește îngrijirea acestora?
Anul acesta avem condiții propice pentru creșterea intensă a vegetației. Dacă în anii precedenți era suficient de trecut cu coasa pe același loc de 1-2 ori pe vară, acum e necesar de cosit chiar și de 2-3 ori pe lună. Iarba crește, în condițiile actuale, 5-6 cm, iar uneori și 10 cm pe săptămână. În plus, trebuie de știut că Ungheniul are o suprafață totală de circa 1600 ha. Este ușor de presupus că spațiile verzi  ocupă câteva sute de hectare. Deci, e foarte mult de lucru. În fiecare zi, o echipă din 9 cosași, 2 igieniști care adună gunoiul din iarba ce urmează a fi cosită, plus un tractor care colectează gunoiul din urmă, ies la muncă la ora șapte dimineața, reușind să cosească 1-1,2 hectare. Cosașii lucrează opt ore zilnic, inclusiv sâmbăta.

Și totuși, în unele locuri iarba e foarte înaltă, există numeroase sesizări de la cetățeni.
Da. Creșterea fiind intensă, ar fi normal să se revină la fiecare sector o dată la două săptămâni, ceea ce este, practic, imposibil, căci echipa de cosași e destul mică. În condițiile actuale, ar fi trebuit să avem de 2-3 ori mai mulți cosași. Pe de altă parte, e pentru prima oară când avem un număr atât de mare de cosași. În anii precedenți au fost doi, apoi patru, șase cosași, ca să ajungem acum la 9.

Dacă cei 9 cosași nu reușesc, de ce nu se mai fac angajări?
Serviciul de salubritate are în permanență locuri vacante, căci salariile sunt modeste. Cei ce muncesc aici o fac mai mult pentru că le place munca, le place colectivul. Ne-am dori să le oferim un salariu mai atractiv, dar cadrul legislativ nu permite acest lucru la momentul de față. Dacă sunt doritori, îi așteptăm cu drag.

Care e situația în ceea ce privește tehnica de lucru?
Coasele sunt profesionale, de foarte bună calitate. Doar în acest an au fost achiziționate 5 coase noi, performante. Pentru a ține cumva piept vegetației extrem de abundente, am implicat toate instituțiile subordonate primăriei, întreprinderile municipale. Aș menționa ÎM „Apă-Canal”, Palatul de Cultură, Stadionul Municipal, AVE-Ungheni. Deci, fiecare instituție și întreprindere municipală ajută cu ce poate la îngrijirea spațiilor verzi.

Dacă discutăm despre îngrijirea spațiilor verzi, nu putem trece cu vederea Parcul Central „Micul Cluj”, care are o suprafanță foarte mare, de circa 11 hectare.
Ca să se reușească administrarea acestuia, i s-a atribuit, prin decizie de consiliu, statutul de întreprindere municipală. În prezent, sunt angajate 2 persoane ce au grijă de amenajare și salubrizare. E foarte mult de lucru, iar cei ce vin să se angajeze, după o lună-două pleacă. Suntem în permanență în căutarea unor oameni muncitori și responsabili. Trebuie să spun că ne vin în ajutor șomerii, care, coform legislației, pentru a primi indemnizația, trebuie să presteze un anumit număr de ore în folosul comunității. Avem lunar circa 30 de șomeri. Chiar dacă lucrează doar 40 de ore lunar, e un ajutor pentru noi, dar nu e o soluție.

Și care-i atunci soluția?
Per total, serviciul de salubritate are circa 50 de persoane, oameni care au în grija lor tot terenul public din municipiul Ungheni. Ei se ocupă și de toaletarea copacilor, și de deservirea rețelelor de iluminat stradal, și de igienizarea locurilor publice, și de adunarea gunoiului din aceste spații etc. Este un lucru imens și, practic, e foarte greu să faci față. O soluție ar fi crearea asociațiilor de locatari. Fără acestea nu se va reuși ca toate lucrurile să fie bine puse la punct. Într-o curte a blocurilor de locuit iarba ar trebui să fie cosită de 2-3 ori pe lună. Noi reușim, în cel mai bun caz, de 3 ori în două luni. Cei ce locuiesc la bloc trebuie să înțeleagă că ne-ar ajuta foarte mult dacă s-ar implica în salubrizarea curților. Primăria le-a amenajat în mare parte, a asfaltat, a făcut parcări. Este corect așa să fie. Dar mentenanța, cosirea ierbii, golirea coșurilor de gunoi, măturarea curților, incluisv a parcărilor, cred că ar fi, totuși, de datoria locatarilor, așa cum e peste tot în lumea civilizată. Ei ar trebui să angajeze persoane ce ar avea grijă de toate acestea. Deci, anume locatarii, și nicidecum primăria, ar trebui să creeze asociații noi, să le reorganizeze pe cele existente și să le pună la treabă. Primăria nu reușește fizic să ajungă și în curți.

Cineva ar spune că achită taxa de salubrizare și la ce i-ar mai trebui asociație.
Taxa de salubrizare, de 3 lei lunar, se achită pentru salubrizarea spațiilor publice, pentru iluminatul stradal, pentru toaletarea copacilor și defrișarea celor uscați, pentru plantarea pomilor, pentru îngrijirea gazoanelor etc. Sunt intervenții zilnice. Cei 50 de angajați ai serviciului de salubritate lucrează în tot orașul. Trebuie să-i respectăm. Din păcate, au fost cazuri când unele persoane au aruncat în ei, de la balcoane, cu cartofi stricați și cu roșii, pentru că le încurca sunetul produs de coase. Nu ar trebui să uităm că și ei sunt oameni, sunt cei care ne aduc confortul, iar noi, în loc să-i ofensăm, ar trebui să le dăm o mână de ajutor. Invit unghenenii să participe la viața comunității nu doar atunci când sunt evenimente culturale, ci și în acțiuni de salubrizare și amenajare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *