Printre deputații din noul Parlament se regăsesc mai multe persoane originare din Ungheni și Călărași

După alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 mai mulți deputați cu rădăcini de la Ungheni și Călărași au acces în fotoliile de deputați. Unii sunt la primul lor mandat, iar alții au o vastă experiență în legislativ în spate. Expresul vă propune să faceți cunoștință cu ei.

Doina Gherman, numărul 7 pe lista PAS, nascută la 29 noiembrie 1982 la Chirileni (Ungheni). De meserie profesoară, Doina Gherman este actuală deputată, lideră a Organizaţiei de Femei a Partidului Acţiune și Solidaritate (PAS), iar după congresul din 10 septembrie 2017 a fost aleasă și membră a Biroului Permanent Naţional al formaţiunii.
Din 2010 a activat în cadrul Serviciului Vamal în funcţia de inspectoare superioară, dar la începutul 2015 și-a suspendat contractul pe motiv de concediu de îngrijire a copilului. Din 2018 este lectoră la Institutul de Științe al Educaţiei, concomitent lucrând la Asociaţia Fortius. La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a fost inclusă cu numărul 18 în lista pentru circumscripția naţională a Blocului electoral ACUM, format din PAS și Platforma Demnitate și Adevăr, poziţie care i-a asigurat un fotoliu de deputată. În noul Legislativ a devenit președinta Comisiei pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, dar şi membră a Delegaţiei parlamentare la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Veronica Roșca, numărul 9 pe lista PAS, profesoară de meserie, este vicepreședintă a partidului și actuală deputată în Parlament. Este născută la 3 februarie 1982 în orașul Ungheni. Veronica Roșca este lector la Universitatea Tehnică a Moldovei de 15 ani și doctorand în drept constituțional. Decide să se implice activ în viața politică în 2016, devenind membră a Biroului Național al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu. În cadrul partidului se ocupă, inclusiv, de coordonarea evenimentelor organizației de femei.
La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 este aleasă deputat pe circumscripția națională din partea Blocului electoral ACUM, din care fac parte formațiunile politice PAS și Platforma Demnitate și Adevăr.

Vasile Șoimaru, numărul 18 pe lista PAS. S-a născut la 30 aprilie 1949, în satul Cornova, raionul Ungheni. Este deputat în Primul Parlament al Republicii Moldova și semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova. Soția sa este profesoară la Liceul „Prometeu” din capitală. Șoimaru a fost unul dintre profesorii fostei lidere PAS, Maia Sandu, la universitate. Vasile Șoimaru este licențiat al Facultății de Economie a Institutului Politehnic (ulterior – Universitatea Tehnică) din Chișinău (1971). Are studii de doctorat (1973-1977) la Institutul de Finanțe și Economie din Leningrad (Sankt Petersburg), susținând, în 1978, teza de doctor în economie “Prognozarea productivității muncii în industria RSSM”. În anii 1971-1973 a fost asistent la Catedra de economia muncii de la Politehnica din Chișinău. Între 1977 și 1990 a lucrat la Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moldova: lector, lector superior, conferențiar universitar (din 1982), prodecan. În 1991-1994 a fost vicerector al nou-fondatei Academii de Studii Economice a Moldovei (ASEM).

Andrian Cheptonar, numărul 39 pe lista PAS – vice-președintele interimar al OT PAS Ungheni.  Este fondatorul și directorul  unei firme de închiriere a mașinilor.

La moment, este Consultant pentru dezvoltare economică locală PNUD Moldova, Programul EU4Moldova. Timp de patru ani ( din 2013 – 2017) a fost director al Centrului de Servicii NEXUS din Ungheni. Iar din 2010 până în 2013 a fost consilierul primarului, la Primăria orașului Ungheni. Andrian Cheptonar a oferit consultanță cu privire la relațiile publice ale primarului și relațiile internaționale ale Primăriei. Din 2004 până în 2010 a lucrat la Serviciul de Informații și Securitate, în calitate de ofițer de informații.

A făcut facultatea în România și masteratul în Marea Britanie, dar „am ales de fiecare dată să revin acasă, să contribui la schimbare. E o chestiune de principiu – trebuie să muncesc în țara mea pentru a porni în sfârșit normalitatea!”, vorba dânsului. Este primul său pas făcut în politică. Nu a fost membru niciunui partid până a adera la PAS.

Ion Șpac, numărul 46 pe lista PAS. Ion Șpac s-a născut în anul 1972 în satul Peticeni, raionul Călărași. Este de profesie tehnician constructor, fiind absolvent al Colegiului de construcții din Hâncești. Este căsătorit și are trei copii. De 20 de ani este stabilit la Dublin, Irlanda, unde administrează o afacere în domeniul construcțiilor.

Fratele său, Sergiu Șpac, este la al doilea mandat de primar în satul de baștină, Peticeni. În 2019 acesta a fost ales de pe lista Blocului Electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”, după ce în 2015 a acces în funcția de primar de pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Igor Dodon, liderul PSRM, poziționat pe locul doi în lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS). În perioada guvernării comuniste a fost prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei. În 2009 s-a ales cu un fotoliu de deputat completând rândurile Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) din Parlament, în frunte cu Vladimir Voronin. În 2011, s-a desprins de comuniști pentru a preluat conducerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). La 23 decembrie 2016  a fost ales președinte al Republicii Moldova, ocupând această funcție până la  24 decembrie 2020. Igor Dodon s-a născut la , la  Sadova, raionul Călărași.

Corneliu Furculiță, numărul 13 în lista Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS). Corneliu Furculiță este născut la 30 iunie 1969 tot în satul Sadova, raionul Călărași. Furculiță este unul dintre sponsorii importanți ai socialiștilor și persoană de încredere a președintelui Igor Dodon. În 2014 ajunge în Parlament, completând lista deputaților fracțiunii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. După scrutinul parlamentar din februarie 2019 obține un nou mandat de deputat, pe lista Partidului Socialiștilor.

 

 

 

 

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *