Zi însemnată pentru salvatorii călărășeni – aceștia au primit o autospecială și utilaje din partea poporului elvețian

Mare bucurie pentru pompierii și salvatorii din Călărași. O autospecială de intervenție în situații excepționale, dar și echipamente speciale pentru acțiuni de salvare, inclusiv furtunuri, aparate izolante, generatoare, seturi de haine speciale, antiincendiare – toate au fost primite în dar de la elvețieni.

Donația oferită valorează circa 23 500 de euro și vine din partea Rotary Club Einsiedeln, din Elveția.
Întreg lotul a fost transmis de oaspeții europeni colegilor moldoveni într-o atmosferă festivă, pe data de 8 iulie. La eveniment au luat parte mai mulți invitați din rândul donatorilor, dar și reprezentanți ai administrației publice locale din raion.
”Suntem foarte bucuroși de darurile primite din partea colegilor din Elveția. Le suntem recunoscători pentru tot ce ne-au oferit”, a declarat Ștefan Bolea, președintele raionului, urându-le totodată salvatorilor călărășeni să ajungă să facă uz cât mai rar de tehnica nou-primită.

La rândul său, Nicolai Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași, s-a arătat mai mult decît satisfăcut de donația elvețienilor, reiterând importanța primirii autospecialei și a unor utilaje de care pompierii de la Călărași nu au mai beneficiat până acum. ”Sigur că vehicolul este cel mai important dar, pentru că este cea mai performantă autospecială pe care o vom putea folosi și de care aveam cea mai mare nevoie. În plus, am primit un compresor de încărcare a buteliilor pentru aparatele cu aer comprimat – un lucru foarte util, mai ales că până acum eram nevoiți să facem plinul tocmai la Ungheni. În plus, vom avea utilaj ce detectează căldura prin fum, astfel că vom putea salva vieți atunci când fumul dens nu ne mai permite să vedem ceva, iar focarele ascunse vor fi stinse până la capăt tot datorită acestui dispozitiv. Multe alte lucruri deosebit de prețioase pentru noi se mai regăsesc în lotul primit. Le mulțumim, din suflet, elvețienilor pentru gestul făcut”, a spus Nicolai Steclari.

În cadrul ceremoniei, Conrad Kälin, managerul de proiect a oferit cheile autospecialei pompierilor și le-a dorit succese în activitate, promițând să mai revină la Călărași cu daruri.

De notat că suportul umanitar a ajuns la Călărași grație implicării Rotary Club Triumf din Chișinău, condus de Alexandru Robu. Anume ei au fost intermediarii care au făcut legătura cu donatorii elvețieni și au ajutat ca donația să ajungă cu bine la destinație.

În prezent, cei 23 de angajați ai Secției Situații Excepționale Călărași au la dispoziție au patru autospeciale, astfel că au posibilitatea să intervină mult mai prompt în cazuri de urgență. ”Sigur că am mai avea nevoie de tehnică performantă, iar autoritățile ne-au promis că vor face tot posibilul să ne ajute”, a mai adăugat Nicolai Steclari.

Delegația din Elveția a efectuat o vizită și la Postul de salvatori și Pompieri din Onișcani. ”Am discutat despre ideea care le-a venit onișcănenilor, datorită periodicității frecvente a cursurilor la care trebuie să participe pompierii voluntari. Ori, pentru a ține pasul cu ultimele inovații și a se descurca cât mai bine, aceștia sunt chemați frecvent la aplicații.Noi vrem să facem aici un centru de instruire, pentru că pompierii voluntari trebuie să fie în permanență instruiți. Pentru asta este nevoie de utilaj experimental, de posibilitatea de simulare a anumitor situații excepționale, dar și de alte lucruri pe care noi le avem în dotare și le-am putea utiliza”, a menționat primarul de Onișcani, Gheorghe Grecu.

Totodată, copiii care erau în acel moment la Tabăra de Lectură și Agrement organizată de Biblioteca Publică Raională ”Grigore Vieru” s-au bucurat de șansa de a face cunoștință cu salvatorii, au primit dulciuri de la oaspeții din Elveția, au urcat în mașina pompierilor și s-au distrat probând echipamentele din dotare.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *