La Năpădeni a fost instalat un monument dedicat victimelor represiunilor staliniste

Pe 6 iulie, la Năpădeni a fost inaugurat și sfințit un monument dedicat victimelor represiunilor staliniste din anii 1941-1949.

Acesta este instalat în apropierea primăriei Năpădeni, iar construcția lui a fost posibilă grație implicării băștinașului Gheorghe Popa, nepotul lui Feodor Popa, unul dintre deportații din 6 iulie 1949. Acesta fusese deportat împreună cu toata familia sa. „Ideea i-a venit mai demult, unui deportat, dar trebuia mulți bani. Așa că eu mi-am luat angajamentul de a aduna bani. Am apelat la prieteni, cunoscuți, localnici și fiecare a contribuit cu cât a putut”, povestește Gheorghe Popa.

Și iată că, după câteva luni de zile, acest monument și-a găsit loc în ograda primăriei. Iar consătenii au contribuit, voluntar, la instalarea lui.

Zeci de localnici au fost prezenți la inaugurarea monumentului, iar unii și-au amintit cu lacrimi în ochi de acele momente prin care le-a fost dat să treacă.

„La Năpădeni, satul vecin cu Cornova mea natală, monumentul a fost ridicat de săteni, coordonator al edificării monumentului, al manifestării și inaugurării lui fiind un urmaș al unuia din cei 91 de năpădeneni deportați, Gheorghe Popa, fiind și cel mai lovit de soartă, pentru că din cei 98 de deportați, 44 purtau numele Popa, adică din Neamul Popeștilor din Năpădeni… Patru din cei 98 au făcut parte din Armata Neagră, dar toți 91 erau buni gospodari ai satului și niciunul nu și-a pătat numele de răzeș și bun gospodar nici în Siberia sau Kazahstan, sau după revenirea acasă…”, a făcut o incursiune în istorie și publicistul Vasile Șoimaru, prezent la eveniment.

De menționat că pe 6 iulie s-au împlinit 72 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia. Conform datelor oficiale, în acea zi au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii.

Foto: Vasile Șoimaru

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *