În 9 localități din raionul Ungheni au fost realizate picturi murale dedicate egalități de gen

Peste 130 de tineri și tinere din orașul Cornești și satele Cornești, Costuleni, Rădenii Vechi, Teșcureni, Măcărești, Mănoilești, Pîrlița și Sculeni, au participat la atelierele privind egalitatea de gen și artă murală. Ei au abordat și ilustrat viziunea proprie despre egalitatea de gen, stereotipurile cu care se confruntă, repartizarea egală a muncii casnice, eliminarea tuturor formelor de discriminare și violență împotriva femeilor și fetelor, participarea egală a fetelor și băieților în toate domeniile vieții. Totodată, tinerii și tinerele au aflat despre istoria și evoluția picturilor murale, dar și diferența dintre arta murală și graffiti.

„Tinerii au rămas încântați de aceste ateliere, de culorile și formele pe care au învățat să le aplice. Am simțit mult entuziasm și deschidere din partea lor”, a povestit iZZY iZVNE (Inna Jeleascova), artistă din Republica Moldova, directoarea AO „Urban Spirit Family”, partenerul acestui proiect, după care a mai adăugat: „În timp ce lucram asupra diferitor picturi murale, oamenii se opreau și ne urmăreau cu interes, alteori ne întrebau despre semnificația lor sau chiar își făceau poze. Sunt sigură că mesajele lăsate în localitățile lor îi vor sensibiliza și vor contribui la o conștientizare a urgenței și necesității de a aplica principiile egalității de gen în viața de zi cu zi”.

Și Laura Secrieru din Costuleni a menționat că ateliere au fost interesante și a aflat multe lucruri noi. „Noi am pictat în stația auto un spațiu în care să poți face poze în timp ce aștepți autobuzul, și în același timp, să citești și să meditezi la mesajele însemnate acolo”, a spus tânăra.

De menționat faptul că în strânsă colaborare cu autoritățile locale și Urban Spirit, începând cu luna iulie, a fost inițiată campania de sensibilizare prin intermediul artei murale – Egalitate prin artă, care conține o serie de activități online și offline, în vederea promovării egalității în bază de gen, combaterii stereotipurilor de gen, precum și încurajării fetelor și femeilor să vorbească și să raporteze cazurile de violență.

Potrivit organizatorilor, următoarea etapă a proiectului va consta în organizarea unei școli de vară cu participarea tinerilor din Ungheni, Zagarancea și Valea Marea, dar și realizarea unor picturi murale în aceste localități. Programul taberelor va include informații despre utilizarea artei ca instrument de promovare a egalității de gen, activități distractive.

Inițiativa de realizare a acestor picturi murale și graffiti face parte din proiectul EVA – „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women Moldova, în parteneriat cu UNICEF.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *