De vorbă cu medicul Roman Ungureanu despre o profesie mai puțin obișnuită, cea de anatomopatolog

De cum intri în clădirea Secției Morfopatologie te izbește… Nu, nu e vorba despre niciun miros înțepător sau îmbibat cu substanțe chimice, ci e mai mult lumina intensă ce vine de la geam, care pune stăpânire pe holul lung al secției. Plus gresia și faianța în tonuri deschise participă și ele la crearea efectului luminos.

Florile suspendate, dar și cele de prin ghivece oferă holului o atmosferă mai puțin sinistră. La fel e și ușa din termopane de culoare alb[, care ascunde după dânsa camera în care sunt „tratați” pacienții pentru care lupta pentru viață a luat sfârșit.

În această secție nu vezi rândul pacienților care așteaptă să intre la doctor pentru un tratament, ci doar un sicriu solitar maroniu, pregătit pentru a fi pus defunctul, e depozitat pe un scaun lung.

Comparativ cu alte secții, aici liniștea e cea care tronează. Uneori chiar este luat în derâdere de către colegii de breaslă că „în secția lui e liniște și nimeni nu adresează mii de întrebări”.

Lucrează cot la cot cu „moartea”

Medicul anatomopatolog Roman Ungureanu, își desfășoară activitatea din 2012. El e medicul care, la propriu, lucrează cot la cot cu… moartea. Pacienții lui sunt tăcuți. Nu se vaită, nu cer explicații, nu au obiecții despre faptul că tratamentul prescris nu îi ajută.

Dacă un medic cu profil îngust de specializare obligat să cunoască foarte bine domeniul său pe care-l practică, ei bine, medicul patolog trebuie să cunoască toate specialitățile medicale. „Un terapeut știe terapia, un chirurg – chirurgia etc., iar eu trebuie să cunosc toate specialitățile doctorilor pentru a confirma corectitudinea unui diagnostic clinic, pentru a demonstra cauza decesului, sau să depistez erorile de diagnostic”, menționează medicul.

În decursul vastei sale experiențe căpătate de-a lungul timpului, a întâlnit diferite cazuri care l-au pus la grea încercare. „Au fost cazuri care nu s-au mai întâlnit nici în practică și nici prin cărți; au mai fost unele cazuri în care stăteam la dubii cu privire la stabilirea cauzei decesului, cărui diagnostic îi dădeai prevalență”, povestește dânsul.

Cazurile în care sunt implicați copiii i se dau foarte greu, pentru că aceasta este o specializare aparte și necesită prefecționări aparte pentru a nu da greș.

Necropsia pe timp de pandemie

În perioada pandemiei, persoanele care au decedat de Covid-19 nu li s-au realizat necropsia. Acesta era un ordin emis de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova, din data de 25 martie 2020. „Eu personal cred că este o greșeală mare”, a opinat medicul, după care a mai adăugat: „În urma realizării autopsiei era să fie mai ușor pentru medici să intervină cu un tratamentul corespunzător în restul cazurilor. Dar, dat fiind faptul că este o boală extrem de infecțioasă, nu s-a recurs la asemenea detalii”

Compensează lipsa de comunicare la secția Internare

Roman Ungureanu a făcut și niște cursuri de medicină de urgență în secția internare. Acum face gărzi și în Secția Internare. „La morgă lucrez cu cei care nu dau întrebări, dar în Secția Internare compensez lipsa de comunicare și interacțiune cu pacienți vii”, a spus medicul.

Totodată, medicul spune spune că a ajuns la concluzia că specialitatea căpătată pe parcurs, plus cea de bază se combină perfect. „Primesc unele emoții pozitive din secția internări, care le acoperă pe cele mai puțin plăcute din secția morfopatologie”, spune el.

Despre lipsa medicilor legiști din spitale

Apropo, medicul anatomopatolog se „ocupă” doar de pacienții care au murit în spital, sau cei care au fost în evidența medicului de familie cu anumite patologii. Dar în cazul în care o persoană a murit în circumstanțe suspecte, este dus fie la Fălești, Călărași sau Nisporeni. Și asta pentru că Spitalul raional Ungheni nu are un medic legist.

Dar dintre studenții care vin la practică, Roman Ungureanu spune că l-a „ochit” pe un student și și-a depus tot efortul ca să-i transmită interesul față de această profesie. „După absolvirea Universității este garantat că tânărul va veni la Ungheni în calitate de medic legist”, spune sigur pe sine, medicul.

Totuși, Roman Ungureanu spune că medicii care activează în medicina legală majoritatea sunt deja trecuți de vârsta de pensionare. „Suntem puțini, nimeni nu vrea să vină la rezidențiat. Toți pleacă peste hotare”, spune el,

De altfel, medicul, fără a recurge la patriotism „fals”, spune că nu e determinat să plece din Moldova, chiar dacă salariile medicilor de peste Prut sunt mult mai mari. Spune că este „legat” de Ungheni. Aici îi sunt prietenii, aici îi este familia.

NOTĂ: Potrivit medicului Roman Ungureanu, la moment, Secția Morfopatologie din Ungheni se consideră a fi una dintre cele mai bune din țară, la capitolul dotare, aceasta fiind dotată cu tot necesarul: aer condiționat, frigider pentru păstrare, reparație capitală. „Când am venit în funcție, morga era un dezastru. Am scris zeci de cereri și la Consiliul raional Ungheni și la Administrația spitalului, ca într-un final, deja de șase ani să lucrez în condiții optime”, a conchis medicul.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *