Două șomere din Călărași au reușit să își înjumătățească cheltuielile suportate pentru inițierea unor afaceri proprii

În premieră pe țară, Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Călărași a reușit să implementeze cu succes o măsură nouă de ocupare. Este vorba despre ”Consultanța, asistența și sprijinirea inițierii unei afaceri” – o prevedere înscrisă în Articolul 39 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.

Astfel, două șomere de la Călărași au reușit să primească subvenționare pentru acoperirea cheltuielilor necesare inițierii unei afaceri, precum și pentru dotarea locului de muncă creat.
În total, cele două șomere au obținut de la Subdiviziunea teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă 116 mii 291 lei. E de remarcat faptul că suma oferită este nerambursabilă.

Sabina Moraru din orașul Călărași a reușit să-și compenseze jumătate din cheltuielile suportate pentru dotarea unui salon de frumusețe în incinta Incubatorului de Afaceri din oraș, primind peste 37 mii de lei de la agenție. Iar Natalia Drumea din satul Leordoaia a reușit să ridice de la instituție suma de 79 mii lei. Banii au mers la procurarea utilajului pentru afacerea cu lemn pe care a pornit-o.

Potrivit Elenei Lungu, șefa Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă, Călărași, consultanța, asistența și sprijinirea inițierii unei afaceri se acordă, la cerere, șomerilor care inițiază o activitate de antreprenoriat, prin care își creează loc de muncă. ”Persoanele date au beneficiat de subvenționare prin compensarea, de către Agenția Naţională, a 50% din cheltuielile estimate de către șomer, dar nu mai mult de 10 salarii lunare medii pe economie pentru anul precedent. Beneficiarii subvenției sunt obligați să păstreze locul de muncă creat cel puțin 36 de luni. Însă în cazul lichidării locului de muncă creat înainte de expirarea termenului dat, beneficiarii trebuie să restituie banii primiți”, a afirmat Elena Lungu.

Un al treilea șomer așteaptă acum aprobarea măsurii implementată în premieră la Călărași, dar și în întreaga țară.

Se pare că în celelalte raioane nu s-au găsit încă persoane potrivite pentru a beneficia de atare subvenții din partea statului. ”Nu a fost simplu, dar am reușit să identificăm potențiali beneficiari. Este o măsură destul de generoasă, pe care șomerii nu ar trebui să o rateze dacă se orientează spre inițierea unei afaceri proprii”, a mai adăugat șefa direcției.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *