Pe Vreauinfo.md – despre Rezervația Naturală Plaiul Fagului

„Rezervația Naturală Plaiul Fagului” se întinde pe o suprafață de 5573,7 hectare și este divizată în 62 de parcele. Despre acest lucru ne informează Ion Platon, directorul adjunct al Rezervației prin Platforma VreauInfo.md.

Potrivit lui, rezervația este situată în raza teritorial-administrativă a trei raioane: Ungheni (satele Rădeni Vechi și Cornești), Nisporeni (satul Milești) și Călărași (satul Temeleuți). Cea mai mare suprafață este în raionul Ungheni, fiind situată pe o suprafață de 5201,2 hectare, după care urmează raionul Nisporeni cu o suprafață de 344,5 hectare și cea mai mică suprafață este în raionul Călărași – 28 hectare.

Fondul forestier gestionat de Întreprinderea de Stat „Rezervația Plaiul Fagului” este grupat în două categorii funcționale, inclusiv T0 și TI.

Tipul de categorie funcțională T0 cuprinde păduri de interes științific constituite în zone de protecție integrală, formată din opt parcele, cu suprafața totală de 799,2 hectare și se extinde pe teritoriul a patru cantoane silvice. În această zonă este exclusă orice intervenție silviculturală, sau alte activități care ar putea deregla echilibrul ecologic, exceptând calamitățile naturale, când se impune recoltarea de masă lemnoasă ca urmare a unor cercetări de specialitate. Tipul de categorie funcțională TI include păduri cu funcții speciale pentru ocrotirea naturii, pentru care prin lege, se permite numai lucrări de îngrijire și tăieri de igienă. „Din păcate, Agenția „Moldsilva” nu dispune de harta fondului forestier gestionat de Întreprinderea de Stat „Rezervația Naturală Plaiul Fagului” în format electronic”, a subliniat Ion Platon.

NOTĂ: Pe teritoriul rezervației sunt sunt 947 specii de plante și ciuperci, 49 specii de mamifere, 142 specii de păsări, 8 specii de reptile, 12 – de amfibieni și 65 – nevertebratele solului.

Pe 12 martie, „Rezervația Naturală Plaiul Fagului” a sărbătorit cea de a 29-a aniversare.

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.  
Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *