Viceprimarul Dionisie Ternovschi: „Ne bucurăm că grădinițele noastre sunt solicitate”

E vară, grădinițele au anunțat, pentru lunile iunie și, respectiv, iulie, vacanță. Care este necesitatea acestor vacanțe?
Vacanțele în grădiniță sunt prevăzute de Regulamentul de înscriere a copiilor în instituțiile preșcolare din municipiul Ungheni, aprobat prin Decizia Consiliului Municipal din 20.02.2020. În punctul 16 al Regulamentului respectiv (doritorii pot să-l găsească pe site-ul Primăriei: ungheni.md, la  Transparență decizională/ Regulamente), se menționează expres: „Instituțiile рrеșсоlаrе funcționează continuu, ре durata întregului an, cu о vacanță de 30 zile, pentru realizarea lucrărilor de igienizare, dezinsecție, reparațiilor сurеntе și/sau capitale, асоrdаrеa concediilor personalului instituției соnfоrm Codului Muncii”.
Angajații grădinițelor merită și ei concedii vara. Datorită acestor vacanțe, din septembrie până în mai, când are loc procesul de instruire, marea majoritate a educatorilor vor fi prezenți la serviciu. Se știe că aceștia, conform Codului Muncii, au dreptul la un concediu de circa 50 de zile. Atunci când grădinițele nu beneficiau de vacanță, era imposibil să le oferi concediu tuturor cadrelor didactice vara. Astfel, ei își luau concediu pe toată durata anului, ceea ce pereclita procesul educațional. Plecarea unui educator în concediu pe o perioadă atât de lungă influența negativ și asupra copiilor. Drept urmare, unii refuzau să mai meargă la grădiniță, se acomodau greu cu alte persoane. Uneori, se întrerupea și procesul de instruire. Acum, sperăm că această vacanță de o lună va fi benefică pentru toți.

Cum să se descurce în această perioadă părinții care lucrează?  Unde să-și lase copiii?
Ne-am gândit și la acest aspect. Părinții care nu au posibilitatea să stea acasă cu copiii lor sau să-i ducă la bunici au opțiunea de a-și transfera copilul, pe această perioadă, în altă instituție preșcolară. Am făcut în așa mod, ca jumătate din grădinițe să fie în vacanță în iunie, iar cealaltă – în iulie.

Există, în acest an, reparații capitale în grădinițe sau e vorba doar de reparații curente?
Anul acesta ne-am axat pe grădinița „Tereza Sobolevschi” din sectorul Dănuțeni, unde, grație Proiectului „Sprijinirea dezvoltării copiilor în unitățile preșcolare din municipiul Ungheni”, implementat de către UNICEF Moldova în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, deja a fost schimbat acoperișul cu o suprafață totală de 2369 m.p. A fost o intervenție foarte necesară, pentru că acoperișul, construit încă din foi de ardezie, era deteriorat și, pe timp de ploaie, apa pătrundea în interior. Primăria a intervenit cu repararea cabinetului medical, a galeriilor. La momentul de față, se lucrează intens pentru pavarea terenului din jurul instituției, cu suprafața de circa 900 m.p., se construiesc patru foișoare.
În celelalte grădinițe de fac reparații curente, de mentenanță. Totodată, la finele anului trecut, a început instalarea în grădinițe a interfoanelor. Până la moment, au fost instalate interfoane în cinci grădinițe, acolo unde numărul copiilor e cel mai mare. Urmează și celelate două grădinițe: „Solnîșco” și „Delia”, cu un număr mai mic de copi.
Grație Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, toate cele 7 instituții preșcolare din municipiu vor beneficia în acest an de echipament IT, inclusiv table interactive, cu asigurarea accesului la internet în toate grupele.

Să ne referim și la hrana copiilor. Care a situația la acest capitol?
Noi monitorizăm săptămânal cu ce sunt hrăniți copiii și pot să vă asigur că din meniu nu lipsesc legumele și fructele, peștele, carnea. Am introdus în meniu și brocoli, conopidă, legume foarte necesare pentru dezvoltarea copilului. Pe timp de iarnă am insistat să fie în meniu lămâie, mere. Eu nu cred că, la momentul actual, există vreo problemă în ceea ce priveștre alimentația copiilor în grădinițe.

E perioada înscrieriii copiilor la grădinițe. Sunt locuri suficiente pentru toți?
Reieșind din numărul cererilor pe care le-am primit online, pe adresa de email gradinita.ungheni@gmail.com, mai sunt locuri disponibile.  Ne bucurăm că grădinițele noastre sunt solicitate, părinții au încredere să-și înscrie aici copiii. Ca de obicei, grupele vor fi suplinite. În cazul în care, în câțiva ani, numărul solicitărilor va crește, va mai fi deschisă o grădiniță. Primăria examinează și această variantă.
Profitând de ocazie, vreau să menționez faptul că părinții au fost foarte receptivi la înscrierea online a copiilor, ceea ce bucură. Marea majoritate au considerat această metodă mult mai accesibilă și mai simplă. Urmează decizia comisiei de înscriere a copiilor la grădinițe, care se va întruni, cel mai probabil, la sfârșitul lui iunie-începutul lui iulie. Deja în luna iulie, părinții vor primi biletele de înscriere a copiilor loc într-o grădiniță sau alta.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *