VreauInfo.md / Cât de legale sunt mașinile – capcană ale agenților de patrulare?

„Expresul” a efectuat o solicitare pe platfoma „VreauInfo.md”, informații cu privire la cât de legale sunt mașinile  – capcană ale agenților de patrulare, mai ales în locuri ascunse, ce documente trebuie să prezinte și să aibă asupra lui un agent de patrulare atunci când oprește un conducător auto și în baza cărei legi poate fi oprit un conducător auto de către un agent de patrulare.

Răspunsurile au parvenit de la Inspectoratul Național de Securitate publică, în urma examinării cererii depuse la 6 aprilie. Astfel, șeful – interimar Iuri Dementiev a dat curs solicitării, însă a fost destul de evaziv în a da un răspuns concret la prima întrebare, privind legalitatea mașinilor – capcană. „Astfel, modul și condițiile în care urmează, a fi efectuată măsurarea vitezei mijloacelor de transport auto sunt dezvoltate prin acte subordonate legii… În aceeași ordine de idei, Curtea Constituțională, în decizia nr.28 din 25.03.2019 subliniază faptul că activitatea poliției rutiere de aplicare a normelor privind respectarea vitezei legale de circulație nu trebuie să se rezume la acțiuni vizibile și presemnalizate. În caz contrar, în unele situații, agenții de circulație s-ar afla în imposibilitatea de a-și îndeplini obligațiile și atribuțiile prevăzute de lege”, se arată în răspunsul emis.

În ceea ce privește, stoparea de către agentul de circulație a unei unități de transport, acesta trebuie se se prezinte indicând funcția, gradul special și numele, prezentând legitimația de serviciu. De asemenea, în timpul exercitării atribuțiilor funcționale, angajatul poliției este împuternicit să oprească în trafic și să efectueze verificarea persmiselor de conducere ale conducătorilor, al certificatelor de înmatriculare ale vehiculelor, cât și ale altor acte cu caracter permisiv în cazul în care s-au înregistrat încălcări ale regulilor de circulație, sau de încălcări a legislației; precum și în vederea verificării legalității transportului de mărfuri și persoane, interzicerea exploatării vehiculelor a căror stare tehnică prezintă pericol pentru siguranța traficului.

„Așadar, în cazul în care sunt careva bănuieli rezonabile de admitere a unei asemenea încălcări, în baza constatărilor personale ale inspectorului de patrulare, acesta fiind în drept să oprească unitatea de transport în trafic”, se mai arată în răspunsul emis.

Puteți citi răspunsul integral mai jos:

Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.  

Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite. 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *