La Hoginești apa nu va mai fi un lux

Imagine simbol: radio.bzi.ro

Problema apei de calitate va fi rezolvată, în scurt, la Hoginești. Localitatea va fi racordată, în proporție de sută la sută, la apeduct.

În cel mai scurt timp, o fântână arteziană va fi forată în localitate, grație suportului oferit de Asociația filantropică „United medical forces” MFOR „Pro-Umanitate” din Germania. Valoarea totală a proiectului se ridică la 630 mii de lei, iar contribuția de 20% din partea primăriei este echivalentă cu 130 mii de lei.

Potrivit primarului Constantin Poștaru, furnizarea continuă a apei pentru cele peste 500 de gospodării conectate la apeduct devenise tot mai problematică în ultimii ani. Și asta pentru că cele două fântâni arteziene existente, săpate încă în anul 1978, nu mai făceau față cerințelor. ”Sondele au fost restabilite în anul 1986, însă nu s-a putut depăși pragul de 140 de metri din cei 168 -170 de metri care ar fi trebuit să fie adânciți. Așa că, dacă prin anul 2008 fiecare fântână oferea în jur de 3,5 tone pe oră, acum abia dacă se putea ajunge la 1,5 tone pe oră. Pe timp de vară, pentru locuitorii de pe zonele mai înalte ale satului, apa devenea chiar o problemă”, povestește primarul.

Pe lângă apa din robinete care nu ajungea pentru toți și nivelul apei din celelalte fântâni din sat a scăzut simțitor în ultimii ani, iar indicii sanitari nici pe departe nu corespund cerințelor.

”Ajutorul oferit de prietenii noștri germani a venit ca un colac de salvare pentru sat. Le suntem foarte recunoscători atât domnului președinte Dirk Hartig, cât și doamnei Marina Luchian, dar și Consiliului raional. Doar prin eforturi comune vom rezolva această problemă enormă pentru hogineșteni”, a mai adăugat Constantin Poștaru.

Lucrările au început săptămâna trecută, iar pe lângă forarea fântânii arteziene autoritățile locale își propun să construiască și un turn de apă cu o capacitate de 50 de tone, astfel ca rezervele de apă să excludă orice deficit, indiferent de anotimp.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *