Provocare de succes lansată de o profesoară din Călărași

Alina Dima este profesoară de geografie la Liceul Teoretic  ”Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași. Tradițional, de Ziua Pământului , care se sărbătorește la 22 aprilie, profesoara organiza mai multe activități interactive prin care-și încuraja discipolii să protejeze mediul și să se implice în diverse acțiuni. Din cauza școlii de pe on-line însă, anul acesta nu s-au putut desfășura evenimente, așa că profesoara a decis să-i implice pe elevi, de la distanță, în activități de salubrizare.

”Așa cum e la modă pe toate rețelele ca tinerii să se provoace între ei, m-am gândit să le vorbesc  ”pe limba lor” și să-i provoc să lase curat în locurile pline de deșeuri din localitățile de unde vin”, povestește profesoara. Astfel, prin intermediul  platformei  Classroom, Alina Dima le-a lansat provocarea celor peste 400 de elevi ai săi, îndemnându-i să fac curat. Și ca tentația să fie și mai mare, le-a promis în schimb ”câte o notă bună” în catalog.

Condițiile au fost simple: a trebuit ca elevii să facă o poză cu situația existentă într-o zonă insalubră aleasă pentru curățenie, să adune toate deșeurile, iar la final să facă o poză cu locul curățat și să creeze o postare cu ele pe facebook, cu sloganul ”Eu îmi iubesc planeta”, etichetând-o și pe profesoară. Zis și făcut. Mai bine de o treime dintre elevi și-au suflecat mânecile și au găsit locuri numai bune de curățat. Unii au făcut-o de sine stătător, alții în echipe, iar pozele și filmulețele au început să se înmulțească pe zi ce trecea. Termenul dat până de Paști, a fost depășit, iar copiii au continuat să-și surprindă profesoara cu creativitatea lor. ”M-am bucurat enorm să văd cât de mult s-au implicat elevii mei în asemenea activitate. Le-am dat notele promise pentru că chiar au meritat. Mare mi-a fost mirarea să descopăr că cei din clasa a cincea chiar au constituit și un Club al Ecologiștilor”, povestește mândră Alina Dima. Potrivit ei, asemenea acțiuni sunt menite să dezvolte și mai mult competențele de valorificare a potențialului natural și cultural la nivel local. ”Participând la asemenea lucrări  de salubrizare, trezim spiritul civic în rândul elevilor, iar dezvoltarea voluntariatului le aduce plus-valoare, îi îmbogățește și dezvoltă personalități complexe”, a mai adăugat profesoara de geografie.

Și fiindcă ”proiectul aflat la prima ediție” s-a dovedit a fi destul de popular în rândul elevilor, al părinților, dar și al profesorilor, Alina Dima promite să organizeze și în anii următori activități similare în care să încadreze și mai multe persoane cărora le pasă de mediul înconjurător.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *