După zece ani petrecuți în China, un tânăr din Călărași vrea să dezvolte eco-industria în orașul său de baștină

Andrei Pînzaru este un tânăr care și-a propus să aducă schimbarea la Călărași. Acesta își dorește să revoluționeze domeniul automobilistic de acasă și să îi convingă pe cei din jur să fie cât mai prietenoși cu mediul.

Andrei s-a născut și a crescut la Călărași, iar atunci când a atins majoratul, a plecat să facă școală în China. După șase ani de studii și alții patru de experiență profesională acumulate acolo, Andrei a decis ”să aducă ceva bun acasă”, așa cum o spune chiar el. Astfel, un vis de-al său mai vechi legat de mașinile electrice, s-a transformat treptat într-o afacere. Acum tânărul încearcă zilnic să-i convingă pe moldoveni cât de oportun este să își achiziționeze mașini electrice și care sunt beneficiile de care se pot bucura pe termen lung. Din luna august a anului trecut, de când a devenit rezident al Incubatorului de Afaceri din orașul Călărași, el a reușit să aducă în țară 4 mașini electrice. ”Se putea și mai mult, dacă nu ar fi împiedicat pandemia, dar și unele proceduri birocratice des întâlnite pe la noi”, susține Andrei. De altfel, tot pandemia l-a făcut să rămână acasă, fiind cumva ”blocat”, din cauza restricțiilor.

”Îmi doresc ca orașul în care m-am născut să devină unul atractiv. Deocamdată nu avem niște lucruri ieșite din comun cu care ne-am putea remarca. Cred că promovarea mașinilor electrice, crearea unei infrastructuri adecvate legate de alimentarea acestora, eventual niște parcări special amenajate, service-uri auto etc., ar putea să facă mai sonor numele de Călărași”, spune tânărul.

Andrei visează ca într-o bună zi pe străzile din Călărași să circule transport public electric, drumurile să fie măturate cu o autospecială electrică, iar mașinile alimentate la priză să împânzească orașul. ”Toate aceste lucruri nu mai țin de domeniul fantasticului. Majoritatea mărcilor renumite de automobile au început să producă și mașini electrice, care sunt incredibil de eficiente din punct de vedere al consumului. Oamenii ar trebui să se gândească la economiile pe care le pot face pe termen lung. Eu asta și fac, de fapt, le explic beneficiie, le vorbesc despre prețurile scăzute la care pot achiziționa mașinile, astfel că doritorii nu întârzie să apară”, mai spune Andrei.

Tânărul își dorește să stea mai mult în țară și să meargă din când în când și în China. La moment el identifică mașini calitative acolo și, în cazul în care se ivesc potențiali cumpărători, le aduce la prețuri accesibile. ”Anume prețurile îi încurajează pe mulți, iar oamenii vor alege mereu beneficiile economice. Atunci când tot mai mulți vor înțelege că aceste mașini, în mare parte de modele europene produse pe piața chineză, se încarcă la priză, exact ca un telefon mobil și că vor trebui să scoată din buzunar doar 25-30 bani pentru un kilometru parcurs, sunt sigur că vom avea tot mai mult de lucru”, susține Andrei. Pentru a le demonstra celor curioși faptul că electromobilitatea le-ar permite să economisească bani, el le oferă șansa de a participa la câte un test drive, experiență care, de cele mai multe ori, devine și factorul decisiv.

Recent el și-a ”încercat norocul” în atragerea unui proiect care ar permite construcția unei mini-stații de aprovizionare pentru mașini electrice chiar în curtea Incubatorului de afaceri. ”Este devreme să afirmăm că am făcut un prim-pas în infrastructura respectivă la Călărași, dar sper că proiectul va avea succes. De un lucru sunt convins însă – că eco-industria se va dezvolta la Călărași deoarece deja aici au prins teren panourile solare, eolienele, putem vorbi și despre reciclarea anumitor materiale, dar și alți pași care merg spre ideea de a polua cât mai puțin”, afirmă, optimist, Andrei Pînzaru.

Și în 2014, echipa EXPRESUL a realizat un articol despre Andrei Pânzaru, pe care îl puteți citi AICI. 

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *