@Ungheni_rm – un blog menit să orienteze absolvenții în alegerea viitoarei profesii

Acum câteva luni, a fost lansat un blog menit să orienteze viitorii absolvenți, din Ungheni în special, să caute noi oportunități peste hotarele republicii pentru a studia.

Este vorba de @Ungheni_rm (unghenirm.wordpress.com) – creat de câțiva tineri ungheneni, care l-au creat pentru a povesti mai mult despre unghenenii care studiază peste hotare. „Observasem că în perioada admiterilor la universități, mulți absolvenți erau nesiguri și indeciși la capitolul “Unde merg anul viitor?”. Mulți nu-și cunosc pasiunile, alții nu știu ce presupun unele facultăți sau au decis cu facultatea, dar nu știu în ce oraș să meargă, așa că ne-am gândit la ideea de a grupa o serie de interviuri, care povestesc atât despre facultăți și ce presupun acestea, despre materii, cât și despre viața, despre orașele în care sunt, și despre povestea celor care își fac deja studiile acolo”, povestește ungheneanul Cristian Muduc, care este unul dintre inițiatorii blogului.

Astfel, viitorii studenți ar putea “răsfoi” acest blog în scopul de a facilita etapa în care decid unde și în ce domeniu vor să-și continuie studiile. „Un alt avantaj este că la finalul fiecărui interviu, lăsăm câteva date de contact a persoanei intervievate. Astfel, pot răspunde mai în detaliu la întrebările celor interesați”, a mai adăugat tânărul.

Ideea de a crea acest blog este tot a unei unghenence Alisa Suhovirskaia, care învață la Moscova, aceasta fiind deszvoltată în continuare de Cristian Muduc, împreună cu Livia Covaliov, Cristina Lopatețchi, implicate în scrierea interviurilor și, respectiv, Liviu Gorincioi și Teodor Olei, care sunt responsanbili de alte rubrici. „Când vorbești cu cineva pe viu, e mult mai ușor atât pentru cel intervievat, cât și pentru noi, pentru că putem afla mai multă informație în timp real. Personal, îmi e extrem de intrigant să aflu cât mai multe despre universitățile și orașele studenților din Ungheni, pentru că, la moment, nici eu nu am făcut o decizie. Respectiv, sper că aceste interviuri vor ajuta elevii indeciși, la fel ca și mine, care simt nevoia să analizeze toate opțiunile posibile înainte de a face o alegere”, spune Livia Covaliov.

Astfel, membrii echipei și-au propus să creeze o paletă cât mai vastă la categoria facultăți și orașe. „E interesant să citești două interviuri, a doi studenți din aceeași facultate, din aceeași instituție de învățământ, pentru a avea două puncte de vedere diferite. Totuși, noi optăm pentru diversitate”, a menționat Cristian Muduc, după care mai adaugă: „Încercăm să privilegiem domeniile despre care nu se prea vorbește, spre exemplu despre medicina veterinară, despre ingineria navală sau ingineria petrolieră. Cred că e interesant să evaluezi mai multe posibilități înainte să alegi un domeniu și apoi cine știe, poate cineva descoperă pasiuni noi”.

Fiind la început de cale, pe blog sunt postate interviuri cu ungheneni ce își fac studiile în România, Franța și Republica Moldova. Potrivit lui Cristian Muduc, urmează a fi postate interviuri cu ungheneni care studiază în Marea Britanie, Italia, Polonia, Letonia, Germania, etc.

„Avem peste 50 de interviuri programate, însă postăm câte unul la 5 zile. Alimentarea blogului va mai dura câteva luni. Credem că e important ca viitorii studenți să privească larg atunci când aleg unde să-și urmeze studiile, dar să nu uite că și în Moldova o pot face. Din acest motiv, chiar printre primele interviuri am adăugat unul cu o studentă de la Chișinău”, a conchis Cristian.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *