FOTO / Rachete antigrindină au fost lansate la Călărași

Imagine simbol

Ieri, 12 aprilie, la punctul de lansare antigrindină din Călărași s-a desfășurat un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza2” și rachete de producție rusă de tip „Alazani-6”, la care a aparticipat și ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Potrivit lui, sistemul de protecție antigrindină implementat în țara noastră are o eficiență de circa 85%, acoperă circa 1, 665 mln ha din teritoriul țării și este unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, costul unui hectar de teren agricol fiind de circa trei euro. „Peste un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării sunt protejate de grindină, datorită a șase puncte de comandă și 132 de puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie, anual 85 – 90%, ceea ce semnifică că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină” a menționat ministrul Ion Perju.

Ministrul a mai adăugat că sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate. „În acest an, pentru extinderea sistemului, este necesar a suplini alocația bugetară cu trei milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești”, a subliniat ministrul. În acest context, Iar Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a vorbit despre provocările cu care se confruntă instituția și a menționat că pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesar majorarea unităților de personal, pentru unitățile speciale din teritoriu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *