Medic ginecolog: Infertilitatea, de la o infecție netratată la timp până la destrămarea familiei

Statisticile arată că tot mai multe cupluri se confruntă cu probleme în conceperea unui copil. Este infertilitatea o consecință a infecțiilor urogenitale suportate anterior și care sunt alte cauze care pot duce la ruinarea visului de a deveni părinți ne vorbește Viorica Machidon, medic ginecolog la Clinica Sante din Сălărași.

Care este primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu care planifică un copil?

Toate cuplurile care vor să conceapă un copil, cu 3 sau 6 luni înainte de a concepe un copil ar fi bine să se investigheze la infecțiile urogenitale. Este  un complex întreg de analize care trebuie de investigat.

Care sunt cele mai periculoase infecții care duc la infertilitate și prin ce analize le depistăm?

Este  un complex  pe care noi îl numim profilul TORCH, în care intră mai multe infecții ce ar putea fi transmise de la mamă la făt în timul nașterii. Pe lângă acestea, mai sunt un șir de infecții urogenitale care pot să afecteze gravida sau femeile care vor să conceapă un copil. Sunt și infecții cu transmitere sexuală –  HIV, sifilisul, gonoreea, herpes, etc. Este imperativ ca fiecare cuplu să se examineze și să facă toate analizele de laborator necesare. Toate analizele pot fi făcute aici, la Clinica Sante din Călărași. Iar pe baza rezultatelor, le indic cuplurilor tratamentul eficient.

Care sunt simptomele unei infecții urogenitale?

Majoritatea infecțiilor sunt însoțite de leucoree (eliminări vaginale). Poate să fie prurit, disconfort genital. Dar unele infecții nu au nici un simptom. Sunt depistate atunci când se fac analizele de laborator. De aceea este bine de consultat medicul specialist care va elabora planul de investigații individual cuplului.

Poate diagnosticarea la timp a infecțiilor urogenitale să protejeze persoana de infertilitate?

Da, poate!  Infecțiile nedepistate fie duc la infertilitate, fie pot să afecteze fătul intrauterin sau se poate naște un copil cu diverse malformații.

Analizele trebuie să le facă ambii parteneri?

Desigur că analizele trebuie să le facă ambii parteneri, pentru ca sterilitatea este și feminină, și masculină. Infecțiile pot afecta în egală bărbații și femeile. Bărbații uneori pot să fie doar purtătorii, pentru că nu au nici un siptom și atunci în zadar tratăm femeia, dacă bărbatul nu este tratat.

Cine sunt mai afectați de consecințele infecțiilor urogenitale în contextul infertilității, bărbații sau femeile?

Desigur că femeia este cea mai afectată, pentru că dacă nu îi reușește să rămână însărcinată, ea suferă foarte mult. Dar vina, nu știu de ce, întotdeauna este dată pe femeie. Și bărbații suferă. Dar, într-un final, suferă cuplul!  E greu să menții o familie când nu se reușește conceperea unui copil!

În cât timp o infecție urogenitală poate duce la infertilitate?

Depinde. Dacă o infecție a fost depistată timpuriu, în formă acută (forma acută se consideră până la 2 luni), atunci se tratează relativ ușor și cu un risc minim de recidivare. Dacă boala a trecut în formă cronică, atunci se tratează foarte greu. Dar sunt cazuri când infecția este depistată după ani de zile. Persoana poate să nu manifeste nici un simptom și să o diagnosticăm pozitiv abia atunci când cuplul se investighează pentru că planifică un copil.

Recomand insistent ca în cazul în care timp de mai bine de  jumătate de an cuplul nu poate avea copii, neapărat trebuie să se adreseze medicului specialist pentru a vedea care este cauza.

Cât de eficiente sunt tratamentele naturiste în cazul unei infecții urogenitale și care ar putea fi consecințele unui tratament inadecvat?

Noi, ginecologii, suntem mai sceptici în ceea ce privește tratamentele naturiste. Tratamentele naturiste pot să amelioreze puțin simptomele, să camufleze infecția, dar nicidecum să o trateze. Se ajunge la ceea ce spuneam mai spus: boala devine cronică și se tratează mult mai dificil.

Cu scop profilactic, cât de des trebuie făcute analizele pentru infecțiile urogenitale?

Femeile ar trebui să se adreseze cel puțin o dată la 12 luni, dar ar fi bine dacă s-ar adresa o dată în 6 luni. Se face un frotiu vaginal și dacă se depistează o problemă atunci le recomandăm să facă pachetul TORCH. Reiterez că analizele trebuie să le facă ambii parteneri și în cazul în care se depistează o infecție tratamentul îl fac ambii pentru ca în viitorul apropiat să aducă pe lume un copil sănătos.

Viorica Machidon este medic ginecolog  la Centrul Medical Clinica Sante din Călărași, str. Mihai Eminescu 48.

În cadrul acestui Centru medical consultă inclusiv: medic terapeut, cardiolog, neurolog, urolog.

Programare la numărul de telefon: 079 77 44 40

P


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *