La Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost lansat un Program de perfecționare pentru agricultori

Recent, angajații Colegiului Agroindustrial din Ungheni au evaluat mediul economic agricol și a constatat că în urmă cu 40 ani se efectuau, sistematic, instruiri în ramura agricolă, în funcție de perioada anului și particularitățile lucrărilor agricole. Despre acest lucru ne-a comunicat Monica Boian – Pîslaru, formator în Colegiul Agroindustrial. „Cu părere de rău, puțini tineri sunt interesați de dezvoltarea unei afaceri în domeniul agricol. Astăzi agricultura este mai puțin atractivă, deoarece nu este promovat învățământul agricol și tinerii dispun de puține resurse informaționale veridice și resurse financiare pentru dezvoltarea propriei afaceri”, a subliniat dânsa.

De aceea, în scopul sprijinirii agricultorilor, la Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost lansat un program de perfecționare de scurtă durată. Suportul metodologic și financiar pentru elaborarea cursului a fost oferit de Centrul Educațional Pro Didactica în cadrul proiectului Uniunii Europene „Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova”.

Programul asigură formarea agricultorilor în diminuarea riscurilor ce țin de seceta îndelungată, reabilitarea și conservarea solului, ghidarea în carieră a tinerilor pentru dezvoltarea localităților rurale. Cursurile sunt destinate persoanelor care au formare inițială în agricultură, absolvenții școlilor profesionale, colegii, tineri antreprenori, absolvenți ai ciclului gimnazial și liceal.

În prima parte a acestui program „Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, au participat agricultori cu experiență de peste 40 ani, tinerii antreprenori, dar și liceeni din raioanele Ungheni, Nisporeni și Drochia. Iar participanții au declarat în unison că instruirile au fost benefice, mai ales că acestea le-a oferit posibilitatea de a face un schimb de experiență, de a acumula noi cunoștințe în simbioza creșterii culturilor și conservarea solului, dar au și văzut cu ochii proprii bunele practici locale de aplicare a elementelor de permacultură. Mai ales, grație acestor cursuri, unii din ei sunt convinși că își vor continua studiile la specialitatea agronomie. „Pentru Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost una din cele mai bune practici de elaborare și lansare a cursurilor de perfecționare și promovare a Susținerii Educației Agricole, consiliere și ghidare în carieră”, a mai adăugat Monica Boian – Pîslaru.

Totodată dânsa susține că prin educația profesională a angajaților va putea fi promovată și se va asigura performanța în ramura agricolă. „Prin aceste metode, va fi intensificată dezvoltarea zonelor rurale din Republica Moldova și creșterea calității vieții”, a conchis formatoarea.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *