FOTO / UE / Audit energetic și proiecte de eficiență energetică pentru o grădiniță din Ungheni

Era foarte urât. Când bătea vântul, foile de ardezie zburau de pe acoperiș. Pe timp de ploaie, galeriile erau inundate. Curgea apa șiroaie pe pereți și în sălile din grupe. Cădea tencuiala, se forma mucegai…

Este imaginea descrisă de Raisa Duplei, educatoare la Grădinița „Tereza Sobolevschi” din Ungheni. Nu e o invenție. E realitatea pură, cu care s-au confruntat, în ultimii ani, angajații instituției respective.
„Anual am tot scris demersuri la primărie cu solicitarea de a repara capital acoperișul”, afirmă directoarea grădiniței, Svetlana Gaiduc. Dat fiind faptul că o asemenea lucrare costă milioane de lei, bani pe care, la ora actuală, nu-i are nici o primărie în bugetul său, a fost nevoie de timp, pentru a identifica un finanțator extern. Imediat ce a fost identificat – este vorba, ca în multe alte cazuri, de Uniunea Europeană – au și început lucrările.

Prima ardezie de pe vechiul acoperiș a fost scoasă pe 29 martie curent. În aceste zile, echipa de muncitori lucrează aici în forță, iar lucrările sunt în toi. S-a promis că într-o lună Grădinița „Tereza Sobolevschi” va avea un acoperiș nou, rezistent la orice intemperie.

Din bani europeni
Schimbarea acoperișului, cu suprafața totală de 2369 metri pătrați, este posibilă, grație Proiectului „Sprijinirea dezvoltării copiilor în unitățile preșcolare din municipiul Ungheni”, implementat de către UNICEF Moldova în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.

Costul este de 3 milioane 322 mii 231 lei, dintre care 2 milioane 813 mii 920 lei sunt bani oferiți de Uniunea Europeană. Restul sumei, de 508 mii 311 lei, este contribuția Primăriei.
Vor fi reparate capital și galeriile, pe unde, până la momentul de față, se plimba vântul, așa cum afirmă angajații de zici. Grădinița va beneficia și de un sistem de ventilație mai bun.

Auditul energetic – o necesitate a zilei de azi
Până la implementarea proiectului în cauză, Grădinița „Tereza Sobolevschi” a beneficiat și de un studiu de audit energetic, elaborat, la solicitarea Primăriei municipiului Ungheni, de către Asociația pentru Autonomie Energetică din Chișinău.
Directorul executiv al asociației, Ion Negură, afirmă că reconstrucția acoperișului este un pas foarte important în eficientizarea energetică a blocurilor grădiniței respective. Dar mai e nevoie și de alte lucrări. „Dacă reconstruiești doar acoperișul, rezolvi o problemă, dar nu cea de eficientizare energetică. Pentru un consum minim de energie, atât electrică, cât și termică, e nevoie de un complex întreg de lucrări”, a explicat dânsul.
Potrivit specialistului, e nevoie și de termoizolarea pereților, și de geamuri bune, și de panouri fotovoltaice cu pompe de aer și apă, și de un sistem termic bun, și, bineînțeles, de un acoperiș modern. „Dacă vor fi întrunite toate aceste condiții, vom putea spune că obiectul respectiv corespunde tuturor cerințelor de eficientizare energetică și atunci cu adevărat se vor face, pe de o parte, economii substanțiale, iar pe de altă parte va fi creat confortul necesar atât pentru copii, cât și pentru angajați”, a specificat Ion Negură.
Dânsul a mai spus că un astfel de studiu de audit energetic ar fi bine să-l aibă fiecare instituție publică, pentru că așa s-ar cunoaște exact ce e de făcut pentru eficientizarea energetică a acestora. Mai mult ca atât, un studiu de acest gen poate sta la baza elaborării oricărui proiect de eficiență energetică și de identificare a potențialilor finanțatori.

Un  nou pas spre eficientizarea energetică
Grădinița „Tereza Sobolevschi” a beneficiat anterior și de alte proiecte de eficiență energetică. Astfel, cu suportul primăriei, au fost schimate toate geamurile, cu excepția celor din galerii. Acestea urmează să fie schimbate acum. Au fost schimbate ușile exterioare.
În 2011, prin intermediul proiectului național „Condiții mai bune pentru copii prin utilizarea energiei renovabile la grădiniță”, au fost instalate colectoare solare, astfel că instituția este asigurată, la momentul de față, cu apă caldă atât în grupe, cât și în blocul alimentar.
Ultima etapă, după reconstrucția acoperișului, ar fi termoizolarea pereților. „Dacă am reuși, ar fi minunat. În interior, condițiile sunt bune, am renovat blocurile sanitare, am făcut peste tot reparație. Rămân doar pereții exteriori. Prin termoizolarea lor am avea de câștigat și din punct de vedere estetic, dar, mai ales, din punct de vedere al conservării căldurii, ceea ce ar duce la economii impoprtante la energia termică”, spune directoarea Svetlana Gaiduc.
Unica speranță, și în acest caz, este la Uniunea Europeană, cu ajutorul căreia au fost realizate la Ungheni numeroase proiecte, inclusiv de eficiență energetică.

Grădinița „Tereza Sobolevschi” este unica instituție preșcolară din cartierul Dănuțeni al municipiului Ungheni, fiind construită în anul 1980. Este o grădiniță mare, cu 350 de copii și 53 de angajați. Crearea confortului aici este o prioritate atât pentru conducerea instituției, cât și pentru primărie.

Conținutul articolului aparține autorului și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ.
AO ”Expresul”este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Fiecare poate contribui la economisirea resurselor naturale și la îmbunătățirea mediului” în raionul Ungheni.
Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).

Lucia Bacalu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *