Anatol Vidrașcu, fondatorul editurii Litera, decorat cu medalia „Centenarul Marii Uniri”

Anatol Vidrașcu, fondatorul editurilor Litera din Republica Moldova și România și președinte al Institutului Cultural European, a fost decorat de președintele român Klaus Iohannis cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri”, în semn de apreciere „pentru efortul depus în vederea păstrării identității naționale și a răspândirii valorilor culturale românești”, informează comunicatedepresa.ro

Această distincție marchează Centenarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, precum și aniversarea a 30 de ani de relații diplomatice între România și Republica Moldova”, a transmis Administrația Prezidențială.

Anatol Vidrașcu s-a născut la 2 aprilie 1949 în satul Costuleni, raionul Ungheni. În 1967 a absolvit Colegiul Pedagogic din Călărași, după care a urmat cursurile Facultății de Filologie, specializarea jurnalism, din cadrul Universității de Stat din Chișinău, pe care a absolvit-o în 1975. A lucrat toată viaţa în domeniul editorial: a fost redactor, şef de redacţie şi director-adjunct al editurii Literatura artistică (1975–1989), după care, în 1989, a fondat editura Litera, prima editură privată din Republica Moldova şi România postdecembristă.

De 32 de ani, sub sigla Litera au văzut lumina tiparului peste 10 600 de titluri – enciclopedii, albume, atlase, dicţionare, manuale, cărţi pentru copii, istorie, cultură generală, beletristică, psihologie, ghiduri de călătorie, cu un tiraj general de peste 40 de milioane de exemplare.

Dintre acestea, menționăm câteva ediții de referință: Marele dicționar universal al limbii române în 12 volume, Enciclopedia universală Britannica în 16 volume, Marea istorie ilustrată a României şi Republicii Moldova1000 de ani de cultură şi civilizaţie româneascăArta româneascăRomânia în Primul Război Mondial, colecţiile „Biblioteca şcolarului” şi „Carte pentru toţi”.

Pentru activitatea sa editorială de peste 40 de ani, Anatol Vidrașcu a fost distins cu cele mai înalte decorații ale ambelor state românești: „Mihai Eminescu” (2000), ordinele „Serviciul credincios” (2004), „Steaua României” (2014) şi „Ordinul Republicii” (2014).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *