Un alt Grup de Inițiativă Locală este dezvoltat la Călărași

La finele anului 2020, Raionul Călărași a reușit să se alinieze în lista celor șapte Grupuri de Acțiune Locală (GAL) selectate în cadrul Rețelei Naționale Leader, pentru dezvoltare rurală sustenabilă. Din GAL-ul nou-constituit la Călărași fac parte localitățile: Sipoteni, Bahmut, Vălcineț, Horodiște, Pitușca, Răciula, Hîrjauca, Temeleuți, Sadova și Tuzara.

Așa cum prin definție, organizația contribuie la dezvoltarea zonelor rurale, GAL-ul de la Călărași va identifica sectoarele cu cel mai mare potențial de dezvoltare în regiune, urmând să traseze planuri de acțiuni. Pentru început, vor fi elaborate planuri specifice de dezvoltare și, grație finanțării oferite de Uniunea Europeană sprijinului Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, vor fi susținute cele mai reprezentative proiecte locale.

Potrivit Zinadei Țurcanu, vicepreședintele raionului Călărași, în cele 10 localități care se includ în Grupul de Acțiune Locală locuiesc mai bine de 28 de mii de cetățeni. Astfel, GAL-ul călărășean este cel mai numeros în raport cu celelalte constituite la nivel național în anul precedent. ”La moment un grup de experți întreprind vizite în localitățile vizate și întocmesc harta ativităților ce urmează a fi desfășurate. Timp de jumătate de an vom beneficia de nu mai puțin de opt instruiri, care se vor solda cu elaborarea strategiei, dar și cu un plan de acțiuni bine determinat pentru ca fiecare localitate să beneficieze de câte un micuț proiect.  Este un lucru benefic pentru toți membrii, mai ales din perspectiva faptului că am început să ne auzim unii pe alții, chiar dacă suntem așa mulți și diferiți”, a declarat Zinaida Țurcanu. Potrivit ei, activităților din GAL trebuie orientate exclusiv spre îmbuntățirea părții economice a localităților.

”Personal am însoțit experții rețelei naționale Leader în câteva localități din raion. Am rămas profund impresionată de calitățile și capacitățile unor cetățeni de aici. Vorbesc despre persoane cu idei de afaceri, cu visuri mai vechi, pe care și le-au expus și care ar putea deveni în scurt timp realitate”, a mai adăugat vicepreședintele raionului.

GAL-ul de la Călărași va funcționa ca o umbrelă de dezvoltare, sub care își vor uni forțele diverși actori locali din domeniul de activitate ales. Procesul prevede constituirea parteneriatelor instituționale prin mobilizarea comunitară și dezvoltarea unui dialog dintre sectoarele public, antreprenorial și civic.

în Republica Moldova, la moment activează 32 de Grupuri de Acțiune Locală care au implementat sute de proiecte ce continuă să contribuie la dezvoltarea rurală și îmbunătățirea atât a condițiilor de viață a localnicilor, cât și a imaginii microregiunilor.

Reamintim că la Călărași s-a mai lansat un GAL în septembrie 2019. Este vorba de GAL „Codrenii”. 

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *