VIDEO. UE // Uniunea Europeană le-a adus confortul și căldura în casă

Câteva familii din satul Petrești, raionul Ungheni și-au cumpărat, acum șase ani, centrale pe biomasă, iar Uniunea Europeană le-a acoperit o parte din sumă. Una dintre condiții pentru aceasta a fost ca familiile respective să fie proprietare sau coproprietare ale imobilului în care au fost instalate centralele, iar acel imobilul să nu fie racordat la sistemul centralizat de încălzire.

Ghenadie Bereghici este unul dintre beneficiari. Dânsul spune că mărimea subvenţiei a fost de 1300 de euro. ”Fiind la o expoziție la Chișinău, am văzut o firmă care producea cazane pe biomasă și ne-a informat despre acest proiect. La început, nu credeam, dar, grație soției, am depus dosarul și am primit banii. Subvenția a fost de 1300 euro”. 

Zice că este mulțumit de această achiziție.  „E foarte bine, pentru că toata casa e caldă, paralel am mers și pe termoizolarea casei și se simte efectul. În casă am sobe de teracotă și am renunțat la sobe în favoarea cazanului”.

Și soția Angela zice că este mulțumită, pentru că e cald și bine în toată casa. „Când ne încălzeam la sobă, doar în două odăi era cald, în coridore mai rece, iar în baie în genere frig. Când făceam baie, trebuia să punem un ventilator ceva. Acum, cu cazanul, e o temperatură peste tot. Cum îl pornim din luna octombrie, funcționează până în aprilie. Suntem foarte mulțumiți, mai ales că nu am cheltuit aproape nimic pe cazan”.

Pe lîngă persoanele fizice, beneficiari ai Programului de subvenţionare au fost și întreprinderile mici.

Tudor Țurcanu, pe lângă casa de locuit, mai deține și un magazin. Spune că a aflat  de acest program chiar de la consăteanul său, Ghenadie Bereghici. ”Văzând că noi ne construim, ne-a dat o propunere, mai ales că e o subvenție. Ceea ce ține de documente, trebuia să avem proiectul de casă și că suntem proprietarii. Am fost la Chișinău și, la câteva zile, am fost telefonați ca să pregătim banii. Banii i-au întors desigur, Uniunea Europenă, cine altcineva?”

Bărbatul mai zice că imobilul pe care îl deține are peste 250 metri pătrați, iar cazanul pe care l-a cumpărat este cu rezervor și l-a costat peste 60 mii lei. În sezonul de încălzire, cheltuie în medie 2000 lei pe lună. ”Putem face focul cu lemne, coajă de floarea soarelui, sâmburi de prune, grâu mucegăit. Eu sunt mulțumit, o încărcătură mă ține 48 de ore. Trebuie doar să vii să-l verifici. Eu mă duc de acasă, dar el își face treaba. Eu am tins spre un așa aparat și mă gândeam să-l iau din banii mei, dacă nu venea UE. Dar dacă a venit cu acest gest, eu salut aceasta”.

La rândul ei, soția Aliona, care este și vânzătoare la magazinul pe care îl dețin, spune că, la începuturi, unica sursă de încălzire era un aparat de aer condiționat. Acum este cald, atât în casă, cât și în magazin. „Ne e cald, ne e bine și mulțimim UE pentru acest proiect”.

Ajutorul a fost acordat în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvolatre și finanţat de Uniunea Europeană, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Autor: Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *