”Codrenii” – un Grup de Acțiune Locală a fost lansat la Călărași

Pe 19 septembrie, la Călărași s-a lansat Grupul de Acțiune Locală (GAL) ”Codrenii”. În acea zi, mai mulți meșteri populari, mici antreprenori, dar și instituții călărășene și-au expus lucrările și materialele informative în cadrul unei expoziții cu vânzare.

Atmosfera a fost destinsă de muzică bună, discursuri prietenoase și multă comunicare între participanți.
De subliniat că, deocamdată, din GAL ”Codrenii” fac parte patru localități învecinate: orașul Călărași, satul Nișcani și comunele Tuzara și Sipoteni. ”Acesta reprezintă o formă de parteneriat între reprezentanți ai sectoarelor public, privat și ai societății civile din teritoriu”, a subliniat Mariana Caracaș, manager GAL. Iar membrii Grupului de Acțiune Locală ”Codrenii” se angajează să promoveze legătura teritorială a zonei și activitatea turistică pentru o creștere economică durabilă, precum și îmbunătătțirea condițiilor de viață ale populației locale. Primarul satului Nișcani, Petru Sorici, a declarat că a decis să facă parte din familia GAL-ului ”pentru a scoate din anonimat antreprenorii din localitatea sa, dar și pentru a dezvolta satul din punct de vedere economic”, vorba dânsului, arătându-se totodată încrezător că această cooperare va da roade.
Anume parteneriatul dintre autoritatatea publică centrală și locală, agenții economici și ONG-uri, creat în cadrul GAL-urilor, le va permite cetățenilor și autorităților să devină participanți activi în procesul de dezvoltare locală, să identifice împreună nevoile la nivel local și să prioritizeze acțiunile pentru o implementare mai eficientă a strategiilor.
Ideea a venit de a iniția un Grup de Acțiune Locală i-a venit lui Victor Ambroci, viceprimarul orașului Călărași, după o vizită ăn Slovacia. Întors acasă, în baza experienței acumulate, s-a creat o Strategie de dezvoltare cu suportul Institutului Național de Cercetări Economice. ”Avem elaborată strategia și am identificat un șir de proiecte ingenioase care abia așteaptă să fie implementate. Îmi doresc să lucrăm și noi toți sub o siglă a GAL-ului, așa cum o fac slovacii, care au deschis chiar și magazine unde se pot regăsi produsele și lucrările tuturor membrilor GAL din comunitățile respective”, a declarat Victor Ambroci.
La rândul său, Nicolae Rozembac, vicepreședintele raionului Călărași s-a declarat ”bucuros de inițiativă”, menționând că: ”societatea noastră este dezbinată pe diverse criterii, iar misiunea grupului este de a consolida oamenii pentru scopuri comune”. El a dat asigurări că GAL-ul va avea și în continuare tot sprijinul Consiliului raional Călărași.
Mariana Caracaș și Mariana Iurcu, managerii GAL ”Codrenii”, au reiterat în repetate rânduri despre importanța consolidării eforturilor în dezvoltarea  unui parteneriat cât mai constructiv pentru viitor. ”Toți cei interesați de a se alinia la familia ”Codrenilor”, o pot face în orice zi lucrătoare, în sediul din incinta Incubatorului de Afaceri din orașul Călărași”, a declarat Mariana Iurcu.
Potrivit managerilor, GAL ”Codrenii” are stabilite câteva obiective: dezvoltarea antreprenoriatului, promovarea turismului local, consolidarea activităților civice și îmbunătățirea nivelului de trai.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *