Când trebuie să faci o examinare ecografică, explică medicul Ștefan Chirtoacă

Puțini cunosc că pentru a face o ecografie este nevoie de o pregătire. În contextul pandemiei, numărul persoanelor care apelează la această examinare medicală a crescut considerabil. Ce probleme de sănătate grave pot fi depistate la USG, dar și totul ce trebuie să știi despre ecografie ne vorbește unul din cei mai buni specialiști în ecografie generală.

Interviu cu Ștefan Chirtoacă, medic ecografie generală la Clinica Sante din Ungheni

Spuneți-mi, vă rog, care este relevanța ecografiei organelor interne?

Ecografia este o metodă foarte importantă în domeniul medicinei. Absolut toți medicii au nevoie de examenul ecografic al pacientului, începând de la medicii terapeuți, pediatri, obstetriciani – ginecologi, până la chirurgi.

De ce ecografia este considerata principala metodă de screening în medicină?

Pentru că ea, în primul rând, este rapidă, este accesibilă chiar și la preț. Și este exactă.

Ce boli pot fi depistate cu ajutorul ultrasonografiei?

Dacă aș începe să le enumăr pe toate… sunt foarte multe, cred că peste 1500: calculii vezicii biliare, pancreatita, patologia hepatică și renala, cancer a organelor hepatice, a organelor renale până la metastaze, patologii cronice, patologii acute, etc.

În ce cazuri este nevoie de o pregatire specială pentru ecografie și în ce constă pregătirea?

Pentru ecografia abdominala, cele mai frecvente probleme ne fac gazele intestinale. Acestea nu ne permit să facem o vizualizare corectă și bună a organelor interne, duce la îngreunarea procesului de diagnosticare a patologiei. De aceea noi cerem ca pacienții să fie informați corect de medicii de familie, sau specialiștii care îi direcționează la ecografie cum să se pregătească corect.

Cu 2-3 zile înainte de investigație persoana nu trebuie să mănânce boboase, să nu bea lapte, compoturi, apa carbogazoasă. Ultima masă se ia la ora 18.00, iar a doua zi dimineața nu se mănâncă nimic, după care, la ora programată, se vine la investigație.

Care sunt cele mai frecvente patologii depistate la pacienți?

Steatoza hepatică. Aceasta este provocată de nealimentarea corectă și apare atunci când celulele hepatice se încarcă cu grăsime în exces. Cam 80 la sută dintre pacienți sunt diagnosticați cu această patologie, începând de la tineri și terminând cu vârstnicii.

Cât de sigură pentru pacient este această metodă de investigație medicală? Sunt persoane cărora le-ar putea fi contraindicată ecografia?

Nu este nici o contraindicație, pentru nici o persoană. Nici pentru copii, nici pentrru femei gravide, nici pentru vârstnici. Este cea mai inofensivă investigație.

De la ce vârstă se permite de făcut ecografia?

Chiar de la câteva săptămâni de când fătul este în burta mamei.  De la 6-7 săptămâni noi deja putem face ecografia și vedem dacă fătul este viu, mișcările sunt active, dacă bătăile inimii sunt ritmice.

Persoanele care au făcut COVID ar trebui să se examineze la ecograf?

Persoanele bolnave de COVID urmează un  tratament medicamentos complex. Iar celor care au probleme cu ficatul, pancreasul, rinichii medicamentele duc la acutizarea acestor organe. În acest caz au nevoie de a face ecografia la aceste organe. Este foarte important ca pacienții să nu se prezinte imediat după boală, pentru a nu infecta personalul medical din instituție. Trebuie să avem grijă unii de alții.

Dacă la ecografie vedeți o problemă gravă de sănătate, cum îi comunicați acest lucru pacientului?

E adevărat, este foarte greu de spus unui pacient despre patologie pe care o are, dar încercăm cumva să-l informăm, să-i dăm de înțeles că există o problemă și ar trebui de investigat mai mai amănunțit problema de sănătate, în special că posibilitățile medicinei de astăzi ne permit să punem un diagnistic exact astfel încât pacientul să primească un tratament eficient. Desigir că încercăm să diminuăm toată starea pacientului, să îl liniștim că totul va fi bine.

Ștefan Chirtoacă este un medic cu o vastă experiență în ecografie generală. Îl puteți găsi la Centrul Medical Clinica Sante din Ungheni, str. Romana 35/E. În cadrul Clinica Sante Ungheni consultă inclusiv: medic pediatru, terapeut, ginecolog, cardilog, endocrinolog, dermatolog, mamolog, neurolog-pediatru.

Programare la numărul de telefon: 079 77 44 48

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *