La Sipoteni, din bani europeni a fost achiziționat un tractor multifuncțional

La Sipoteni, serviciul de gestionare a deșeurilor a fost dotat cu tehnică multifuncțională. Și asta pentru că, recent, din bani europeni a fost achiziționat un tractor multifuncțional (tractor, remorcă și încărcător frontal).

Acesta a fost achiziționat în cadrul proiectului „Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, raionul Călărași cu implicarea cetățenească”, finanțat de Uniunea Europeană, cu suportul Agenției de Cooperare Internaționale a Germaniei – GIZ Moldova. Proiectul este implementat de Asociația Națională pentru Turism Receptor care este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene.

Potrivit primarului de Sipoteni, Vasile Rață, tractorul a costat în jurul a 473 mii lei.

Tehnica va fi utilizată de Întreprinderea Municipală Gospodăria Comunală pentru asigurarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor, salubrizare și amenajare a teritoriului localității.

„Noi ne doream o astfel de tehnică pentru că apar multe gunoiști neautorizate, astfel în cadrul politicii managementului deșeurilor am venit cu propunerea de a achiziționa tehnică de acest gen, pentru a elimina problema gunoiștilor neautorizate”, povestește primarul.

Și iată că în scurt timp, rezultatul nu a întârziat să apară și a fost achiziționat tractorul. La moment, se face testarea tehnică a tractorului. „Asta ar însemna că la moment tractorul nu este exploatat la maxim, pot fi efectuate dor lucrări mai simple”, a subliniat Vasile Rață.

Totodată primarul de Sipoteni se arată foarte mulțumit de achiziția tehnicii, mai ales că autoritățile publice locale au înființat serviciul de management al deșeurilor. „La început, ne-a venit foarte greu, deoarece aveam la dispoziție doar un tractor și acela uzat. Și din aaceastă cauză nu reușeam să respectăm graficul stabilit de două ori pe lună pentru a lua gunoiul. Acum însă ne va fi mult mai ușor cu tehnica nouă”, a accentuat primarul.

Imediat ce tractorul va fi testat, se va trece la exploatarea acestuia la capacitate mai mare, pentru a acoperi un volum de lucru mai vast. „De altfel și anexele tractorului, lopata și căușul, ne vor fi folositoare pentru a curăța drumurile și pe timp de iarnă”, concluzionează primarul.

În aceeași ordine de idei, Vasile Rață a menționat că împreună cu cetățenii din comunitate, echipa proiectului va realiza cinci întruniri, în diferite sectoare ale comunei Sipoteni, pentru a discuta modalitatea de organizare și graficul transportării deșeurilor din gospodăriile casnice.

Paralel cu aceasta, echipa proiectului deja lucrează la manualul operațional al întreprinderii municipale și la tariful pentru serviciul de gestionare a deșeurilor. Aceste subiecte de interes public, vor fi prezentate și discutate cu cetățenii din comuna Sipoteni, în luna martie-aprilie, curent.

Asociația Națională pentru Turism Receptor este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească”. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO „HABITAT”.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *