Primăria Călărași a găsit o rezolvare pentru câinii vagabonzi ce hoinăresc prin oraș

Imagine simbol

După nenumărate plângeri din partea localnicilor speriați de haitele de câini ce împânzise orașul, autoritățile călărășene au decis să se implice. Astfel, primăria a încheiat un contract cu un centru specializat din capitală, unde sunt duși câinii maidanezi prinși pe străzile orașului. Odată ajunse la Chișinău, animalele sunt sterilizate, li se pune o crotalie la ureche, sunt vaccinate, iar după câteva zile de reabilitare, acestea sunt aduse și lăsate în voie pe străzile din Călărași.

Potrivit lui Vladimir Susarenco, viceprimarul orașului, deja 20 de maidanezi din oraș au fost sterilizați de la începutul anului.”Statistica aproximativă pe care o avem arată că avem cam 80 de câini fără stăpân care s-au aciuat prin diferite regiuni ale orașului. Ne-am propus totuși îngrijirea a 100 de câini pentru acest an, deoarece periodic mai apar alții aduși de prin alte localități”, ne-a comunicat viceprimarul.

Întreg serviciul de care ”beneficiază” un câine costă nu mai puțin de 800 de lei. Un calcul simplu arată că, în anul acesta, din bugetul local vor fi alocați în acest sens circa 80 de mii de lei. Bani care, speră autoritățile, vor ajuta la rezolvarea problemei.

Imediat după ce au început a fi strânși câinii din oraș, mai multe persoane au reacționat pe rețelele sociale, întrebând primăria ce se întâmplă. Cum era de așteptat, părerile călărășenilor au fost împărțite: unii fiind mulțumiți de decizia autorităților, alții mai puțin, iar unii arătându-se total împotriva ideii de a-i vedea din nou pe străzi.

”E foarte greu să le faci tuturor pe plac. Cert este că după sterilizare câinii devin mult mai calmi și nu mai prezintă pericol de a ataca trecătorii. Până una alta nu prea avem alternative. Atâta timp cât legislația nu prevede sancțiuni pentru cei care își abandonează patrupezii, cât nu sunt marcate animalele de prin gospodării, problema va continua să existe”, susține Vladimir Susarenco. Potrivit lui, inițiativa de a încheia un contract cu un centru specializat a venit de fapt din partea consilierului orășenesc Sergiu Glazov.

Contactat de noi, consilierul a povestit că avea de multă vreme în minte ideea de a scăpa orașul de problema maidanezilor. Dar lucrurile au căpătat contur când a dat pe internet de pagina Fundației moldo-germane Laika. ”A fost de ajuns un singur mesaj în care m-am prezentat că sunt consilier și a urmat o frumoasă colaborare cu reprezentanții fundației, care au venit în teritoriu, am discutat detalii etc.  Cu toții ne dorim un climat de securitate în oraș. Am văzut de-a lungul timpului situații care chiar m-au marcat: un copil căruia un câine i-a smuls din mâini o pungă cu dulciuri și l-a făcut să plângă speriat, un bărbat căruia alt câine i-a furat carnea cu care tocmai ieșea din piață și exemplele pot continua. Este regretabil că, unii oameni lasă câinii în libertate și chiar nu mai doresc să aibă de a face cu ei, astfel acești maidanezi devin o problemă de securitate publică”, a subliniat Sergiu Glazov.

Consilierul crede că problema animalelor vagaboande poate fi soluționată doar prin implicarea civică, prin responsabilitatea cetățenilor de a avea grijă de propriii câini, fără a le permite accesul în libertate sau fără abandonarea lor. Totodată el a dat asigurări că va veni cu inițiativa de a întocmi împreună cu autoritatea publică locală un regulament care va permite sancționarea celor care-și  abandonează câinii, lăsând povara pe umerii autorității publice.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *