Platforma VreauInfo.md vine în ajutorul cetățenilor de a primi răspuns la orice informație de interes public

Orice persoană are dreptul la informațiile de interes public. Acest drept este garantat de art. 34 din Constituția Republicii Moldova. De aceea, autorităţile publice sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor despre chestiunile publice.

În ajutorul cetățenilor vine platforma VreauInfo.md care oferă posibilitatea de a face o solicitare de informație de interes public și de a accesa informații publice deținute de autoritățile publice centrale și locale, instituțiile publice centrale și locale, precum și de persoanele fizice şi juridice care sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează sau dispun de informaţii de interes public .

Platforma VreauInfo.md vă permite să utilizați instrumentul online pentru a solicita informații de interes public, facilitând găsirea autorității, instituției sau persoanei juridice relevante și eliminând necesitatea de a căuta adresa de contact a destinatarului. Totodată, aceasta mai are o altă componentă care o face remarcabilă – arhiva publică. Atunci când un utilizator face o cerere de solicitare de informații, cererea este publicată imediat online, iar când un furnizor de informații trimite e-mailuri cu răspunsul la solicitare, răspunsul lor este imediat publicat pe site nostru.

Totodată, acest această platformă va ușura, de asemenea, activitatea funcționarilor publici și a celor din instituțiile publice, deoarece le oferă acestora posibilitatea de a nu răspunde la solicitări repetate cu privire la același subiect: din moment ce la o întrebare a fost deja dat un răspuns, toată lumea va putea găsi informațiile stocate pe această platformă.

Vreauinfo.md este o platformă online open source oferită de Alaveteli http://alaveteli.org/ – pentru a ajuta cetățenii să solicite informații, să vizualizeze și să comenteze cererile altor persoane, precum și pentru a face publice solicitările de informații de interes public adresate autorităților publice – dezvoltată de Institutul pentru o Societate Deschisă și Fundația Hivos și preluată în peste 25 de state ale lumii, inclusiv de Moldova.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *