La Călărași a fost înregistrat primul caz de înec, a unui copil de 8 ani

La Călărași a fost înregistrat primul caz de înec în 2021. Pe 8 februarie, la Săseni, un copil de 8 ani, în timpul jocului, s-a prăbușit sub gheața unui bazin acvatic de mici dimensiuni, situat în grădina unei gospodării particulare din localitate. În consecință, copilul a decedat, fiind extras la mal de către localnici.

Astfel, pentru a preveni cazurile de înec în rândurile copiilor, a pescarilor și iubitorilor de senzații tari, Serviciul Prevenție a Secţiei Situaţii Excepţionale Călăraşi atenţionează părinţii asupra pericolului sporit a jocului copiilor pe gheaţa bazinelor acvatice. „Gheaţa de pe bazinele acvatice în această perioadă este subţire şi fragilă”, spune Eugenia Moraru, ofițer al Serviciului Prevenție a Secției Situații Excepționale Călărași, după care mai adaugă: „În vederea evitării tragediilor de aşa gen, e important să ţinem cont că deplasarea pe gheaţă de unul singur este periculosă. Totodată nu este indicat să verificăm rezistenţa gheţii cu piciorul, iar în cazul în care aceasta s-a spart, să ne menţinem calmul, cerînd ajutor”.

În vederea prevenirii tragediilor, Serviciul Prevenție a Secţiei Situaţii Excepţionale Călăraşi vine în atenţia tuturor cetăţenilor cu următoarele recomandări: Evitaţi plimbatul pe gheaţă; Interziceţi categoric copiilor să se joace pe suprafaţa bazinelor şi rîurilor îngheţate; În centrul lacurilor şi rîurilor gheaţa este mai subţire în comparaţie cu cea de lîngă mal, iar în locurile de confluienţă a pîrîurilor apa nu îngheaţă deloc, sau gheaţa are o grosime neînsemnată; Sub zăpadă grosimea gheţii este mult mai mică, de aceea trebuie de evitat aceste locuri; Amatorii de pescuit să fie cît mai prudenţi. „Aceste măsuri de siguranţă pot minimaliza producerea situaţiilor excepţionale, cu urmări fatale. Reamintim că cazurile de înecuri frecvent sînt produse din cauza neglijenţii şi a iresponsabilităţii oamenilor”, a conchis Eugenia Moraru.

Conform statisticii, în Republica Moldova, în 2021 sunt înregistrate deja 5 cazuri de înec.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *