Ala Mutilica: Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta

Sunt trei cuvinte care sunt ignorate de noi, moldovenii – bunătate, respect și umilință. Dacă ai o idee bună, atunci vei găsi mereu unul sau mai multe argumente împotriva implementării. Chiar dacă nu o faci tu, te ajută cei din jur. Ideilor proaste însă, nu le găsim contargumente și, în majoritatea cazurilor le îmbrățișăm cu drag. De multe ori, când rogi pe cineva să-ți povestească despre viața sa, începe cu autobiografia. Starea familială, lucrul sau casa.

La o adică ai fost întrebată despre viața ta. Înțeleg bine că viața unei femei se învărte în jurul soțului și copiilor. Dar tu, draga mea, unde ești, unde e locul tău pe această listă lungă? Unde ești tu cea, datorită căreia se învărte roata morii numită familie? Cu ce gând te trezești cel mai des dimineața? Care este desertul tău preferat? Care este cartea ta preferată? La ce concert ai fost recent? Care este visul tău ascuns? Vreau să-ți pui mereu această întrebare: „Unde sunt eu în toată această agitație a vieții mele?” Nu te vei găsi. Motivul banal – nu ai timp. Crede-mă că nu vei avea niciodată timp, pentru că lucrurile și speranțele nu se termină niciodată. Și trece viața prin tine căci tot ce ți se întâmplă acum este viață. Iar mâine, nu va fi niciodată.

Îmi amintesc de o poveste nemaiauzită, cunoscută de marinarii bătrâni. Este o metodă utilizată pe navele britanice pentru exterminarea șobolanilor. Prind un șoarece viu și îl pun într-o cutie goală și îl lasă înfometat zile întregi. Apoi, într-o zi, pun un șoarece mic în cutia dată. Șoarecele, căruia îi este foame de câteva zile, mănâncă șoarecele. Apoi, din nou se repetă procedura, zile de înfometare și primirea hranei. Acest șoarece este acum îngrășat și puternic. Apoi, marinarii eliberează acest șoarece pe navă. Culmea, acum există un șoarece puternic care este canibal și mănâncă ceea ce a prins. Astfel, încetișor nava este curățată de șoareci. Această metodă, pe care au folosit-o vechii marinari pentru a extermina o generație, se folosește acum la canibali instruiți, grași, spălați bine pe creier, pentru a ne distruge și pe noi. Acum, ferește-te de acești canibali de printre noi, căci sunt mascați foarte bine. Folosește-ți mintea dragă cititor, nu deveni din nou, pentru câțiva ani, hrană pentru canibali. Căci ei au evoluat, odată cu anii și tehnologiile noi. Sunt greu de recunoscut, să nu fi pățit ca în vechiul proverb turcesc care zice că capul plecat merită tăiat.

,,Cu mulți ani în urmă, într-un oraș italian, proprietarul unui magazin mic datora o sumă mare de bani unui bogătan care era bătrân și urât de îți venea să îți iei lumea în cap. Într-o zi a decis să îi ofere antreprenorului o șansă pentru ca acesta să-și achite complet datoria. Totuși, condiția, deși nu prea atractivă, a fost că datoria va fi restituită doar dacă bogătanul se căsătorește cu fiica proprietarului magazinului. Proprietarul magazinului acceptă oferta cu scârbă, dar datoria este datorie. Și iată că sosi și ziua dată. El a pus două pietre într-o pungă, una de culoare albă, alta neagră. Fiica proprietarului magazinului trebuia să scoată o piatră din geantă. Dacă piatra era neagră, datoria va fi eliminată și fata va fi obligată să se mărite cu bătrânul, iar dacă albă, atunci se va anula datoria fără vreo obligație de căsătorie. Fiica proprietarului magazinului a observat cum bătrânul a pus în pungă două pietre negre, după care i-a oferit fetei șansa să scoată o piatră. Sarmana avea trei variante, cum putea să acționeze în această situație, să refuze să ia pietricele din pungă, să scoată ambele pietre și să dezvăluie minciuna, să scoată o piatră din pungă, știind că este neagră, sacrificându-se pentru a-și elibera tatăl de datorii. Ce a făcut totuși fata? Fata a scos o piatră iar înainte de a se uita la ea „întâmplător” a scăpat-o jos. „Vai, cât de stângaci din partea mea. Nu te supăra că am pierdut piatra. Dacă te uiți la piatra rămasă, vei înțelege ce piatră am tras. ”Piatra din punguliță, desigur, era neagră.

Morala poveștii este că poți trece oricând peste o situație dificilă reflectând neconvențional și nu renunța la singurele opțiuni evidente pe care crezi că le poți alege. In fiecare dimineață ne trezim cu un million de idei și facem o multitudine de alegeri. Unele ne vor influența în următoarele minute sau ore ale zilei, altele poate ne vor influența întregul curs al vieții. Am fost înzestrați cu libertatea de a alege. Nu uitați, căci vai și amar de mintea moldovanului de pe urmă.

Morala: ,,Alegerile noastre definesc cine suntem, mult mai mult decât abilitățile noastre. Cunosc mulți oameni care de departe par ceva, iar de aproape nimic. Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale omenirii este frecvenţa cu care se foloseşte cuvântul „imposibil”. ”


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *