50 mii euro pentru dezvoltarea localităților, membre ale GAL „Movila Măgura”

Grupul de Acțiune Locală (GAL) „Movila Măgura” este unul din cei patru beneficiari de grant în valoare de 50.000 euro acordaţi de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, cu asistenţa financiară a Uniunii Europene.

Grupul de Acţiune Locală a fost selectat câştigător în cadrul apelului public de granturi adresat GAL-rilor din regiunile cheie Cahul şi Ungheni desfăşurat la sfârșitul anului 2020.

Astfel, 12 inițiative de dezvoltare economică locală vor beneficia de finanțare în cadrul concursului de microproiecte „Susținând localitățile rurale dezvoltăm țara”.

De subliniat că GAL „Movila Măgura” cuprinde 10 localități, unul din raionul Ungheni și este vorba de Negurenii Vechi, una din Sîngerei și opt din raionul Fălești. Toate aceste localităţi sunt amplasate în jurul Movilei Măgura, al doilea deal după înălţime din Moldova cu o altitudine de 380 m deasupra nivelului mării.

„Suntem recunoscători pentru faptul că avem posibilitatea să dezvoltăm zona „Movila Măgura, agenții economici, meșterii polulari, populația din zonă. În cadrul acestui proiect ne-am propus următoarele priorități: dotarea cu echipament a întreprinderilor mici și mijlocii, îmbunătățirea condițiilor de agrement și securitate pentru locuitori, vizitatrori, turiști și sporirea responsabilității comunitaății”, a subliniat Maria Galiț, președinta GAL „Movila Măgura”.

Dacă e să vorbim despre satul Negurenii Vechi, atunci, în cadrul proiectului „Magazin modern” se va dota și amenaja magazinul din comună pentru crearea condițiilor favorabile pentru angajați dar și asigurarea magazinului cu produse proaspete pentru localnici. Tot la Negurenii Vechi, în cadrul proiectului „Implementarea inovației din 2020 a SA MoldAgroTehnica în procesul de recoltare în livezi” se va procura o platformei de recoltare a fructelor a de tip PLR care va optimiza și facilita procesul de recoltare a merelor proaspete. Iar în cadrul proiectului „Muzeul satului –  carte de vizită pentru locuitori și vizitatori”, se va cumpăra mobilierul necesar pentru amenajarea muzeului școlar, plasarea exponatelor colecționate pe compartimente și promovarea loc cu ajutorul expozițiilor virtuale.

În satul Țighira, care intră în componența comunei Negurenii Vechi, în cadrul proiectului „Performanță” se va cumpăra un încărcător frontal pentru a dezvolta întreprinderea din localitate, crește randamentul în lucru și a extinde spectrul de servicii prestate. Iar în cadrul proioectului „Prelucrarea  calitativă a terenului agricol” întreprinderea va fi dotată cu tehnică agricolă pentru prelucrarea calitativă a terenurilor. Și în cadrul proiectului „Prin timp împreună”, se vor cumpăra costume tradiționale pentru educarea tinerei generații în spiritul adevărului istoric și promovarea obiceiurilor și tradițiilor naționale.

Celelalte șase inițiative sunt pentru dezvoltarea localităților Sărata Veche, Făleștii Noi, Ișcălău (Fălești) și Slobozia Măgura (Sîngerei).

Noile proiecte vor crea minim 10 locuri noi de muncă în comunitățile membre ale Grupului de Acțiune Locală „Movila Măgura”.

De menționat că acesta este primul apel de granturi pentru GAL-rile din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel destinat Grupurilor de Acţiune Locală din regiunile-cheie va fi lansat în 2021.

Câştigătorii concursului de granturi, ediţia 2020, sunt Grupurile de Acţiune Locală „Lunca Prutului de Jos”, „Movila Măgura”, „Cişmeaua Sudului” şi „Valea Halmagei”

GAL este un parteneriat tripartit dintre reprezentanți ai sectorului public, antreprenorial și civic creat pentru a gestiona împreună procesele de dezvoltare locală a comunităților membre.

Natalia Junghietu

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *