FOTO. Cum au fost marcați cei 86 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru la Călărași și Ungheni

Grigore Vieru va fi veșnic viu și la Călărași, și la Ungheni. În ambele localități sunt instalate busturi ale poetului.
La Ungheni – din 2011, în Scuarul „Grigore Vieru”.
La Călărași – din 2018, pe Aleea clasicilor, în fața Bibliotecii „Grigore Vieru”.

Bustul lui Grigore Vieru la Ungheni
Bustul lui Grigore Vieru la Călărași

La 14 februarie, de ziua nașterii poetului, reprezentanți ai Consiliului Raional Călărași, Direcției Cultură și Turism, ai Bibliotecii Publice Raionale „Grigore Vieru” i-au adus un omagiu lui Grigore Vieru prin depuneri de flori.

Omagiu poetului la Călărași

La 15 februarie, reprezentanți ai Primăriei Ungheni, ai Consiliului Raional, elevi, oameni de cultură au depus flori la bustul lui Grigore Vieru din centrul Ungheniului. Un grup de elevi de la Liceul „Vasile Alecsandri”, sub îndrumarea profesoarei Vera Burlacu, au prezentat un mini-spectacol dedicat marelui poet.

Omagiu poetului la Ungheni

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 la Pererâta, județul Hotin, pe atunci România. În anul 1957, fiind încă student, debutează cu o plachetă de versuri pentru copii – „Alarma”. Au urmat zeci de alte volume de poezii, apreciate de crtica literară și de publicul cititor.
Versurile sale sunt cunoscute de la mic la mare. Grigore Vieru a fost decorat cu cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen (în 1988). A fost membru corespondent al Academiei Române.

A plecat la cele veșnice pe 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident rutier. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Memoria lui Grigore Vieru se păstează și se va păstra vie mereu.

Fotografii: Facebook.com/Direcția Cultură și Turism Călărași; Facebook.com/Primăria municipiului Ungheni

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *