Doc. / Platforma DA a vrut lumină în cazul primarului Alexandru Ambros. Răspunsul ANI

Poate sau nu primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, să-și exercite în continuare mandatul său? Iată întrebarea ce i-a frământat pe consilierii municipali ai Platormei DA.

În acest scop, cei patru consilieri din fracțiunea Platforma DA a Consiliului Municipal Ungheni: Gheorghe Petic, Irina Arhire (Ira Agache), Vitalie Chirinciuc și Oleg Moraru, au depus, pe 5 ianuarie, un demers la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în care au adresat șapte întrebări privind actul de constatare cu privire la conflictul de interese pe numele primarului de Ungheni, Alexandru Ambros, cea mai arzătoare fiind: „Poate sau nu poate dl Alexandru Ambros, în contextul actului de constatare nr. 29/04 din 29 noiembrie 2018 emis de Autoritatea Națională de Integritate și deciziei Curții Supreme de Justiție a RM nr. 3ra-850/20 din 16 octombrie 2020, să exercite în continuare noul său mandat de primar al municipiului Ungheni (obținut în 2019)?”.

Răspunsul de la ANI a venit pe 21 ianuarie. „(…) a fost sesizat Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat despre reluarea în procedură a adresării nr. 04-04/131 din 25.01.2019 cu privire la declanșarea în privința lui Ambros Alexandru a procedurii de ridicare a mandatului de primar al municipiului Ungheni”, se arată în acel răspuns.

Potrivit legislației Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat urmează să se adreseze în instanță și doar judecata va decide pedeapsa.

Reamintim că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat, pe 14 ianuarie, că a remis în adresa Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare, prin care cere declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al municipiului Ungheni al lui Alexandru Ambros, după ce actul de constatare, prin care s-au stabilit conflicte de interese, a rămas definitiv. Primarul, în replică, a menționat că a fost sesizată Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea unei prevederi care permite ridicarea mandatului de primar pentru conflict de interese admis înainte de intrarea în vigoare a noii legi și în condițiile în care legea nu prevedea așa o sancțiune.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *