ANI a cerut ridicarea mandatului primarului de Ungheni. Reacția lui Alexandru Ambros

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat astăzi, 14 ianuarie, că a remis în adresa Oficiului Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat o adresare, prin care cere declanșarea procedurii de ridicare a mandatului de primar al municipiului Ungheni al lui Alexandru Ambros, după ce actul de constatare, prin care s-au stabilit conflicte de interese, a rămas definitiv.

Amintim că, în noiembrie 2018, inspectorul de integritate a stabilit printr-un act de constatare că primarul orașului Ungheni a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. Aflându-se în exercițiul funcției a semnat trei ordine de plată cu o firmă care aparține soției sale pentru a achiziționa bunuri și servicii, încălcând astfel dispozițiile legale de declarare și soluționare a conflictului de interese prevăzute de legislația ANI, se menționează pe site-ul ani.md

Alexandru Ambros a contestat în instanța de judecată actul emis de ANI, având câștig de cauză și în instanța de fond, și la Curtea de Apel. Curtea Supremă de Justiție, însă, a lăsat în vigoare . actul de constatare al ANI.

Într-un apel către locuitorii municipiului Ungheni, făcut în aceeași zi, primarul Alexandru Ambros menționează că, pe parcursul celor patru mandate de primar, a fost alături de ungheneni, a fost în permanență promotorul construirii unui stat de drept și a pledat pentru supremația legii, căci „doar atunci când legile vor fi respectate de către fiecare, Republica Moldova va avea cu adevărat viitor”.

”Urmare a Actului de constatare al ANI și a deciziei Curții Supreme de Justiție, vreau să comunic următoarele:

–  A fost sesizată Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea unei prevederi care permite ridicarea mandatului de primar pentru conflict de interese admis înainte de intrarea în vigoare a noii legi și în condițiile în care legea nu prevedea așa o sancțiune.

Consider că, dacă articolul indicat în lege va fi declarat neconstituțional, se va face lumină și claritate atât în cazul meu personal, cât și în alte multe cazuri ce țin de activitatea administrațiilor publice locale de nivel I.

– La momentul de față, continui să-mi exercit atribuțiile de primar, deoarece nu există nici o hotărâre judecătorească privind ridicarea mandatului meu de primar.

– Pe parcursul celor aproape 14 ani de activitate în calitate de primar, am muncit alături și împreună cu locuitorii municipiului Ungheni, iar dezvoltarea și modernizarea orașului mă face să merg cu determinare înainte”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *