Savatie Baștovoi și-a expus picturile la muzeul din Călărași

În prima zi de iarnă, pe 1 decembrie, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași a fost vernisată o expoziție de pictură și grafică a ieromonahului Savatie Baștovoi, pe care dânsul a  numit-o spontană.

„Având în vedere specificul spațiului și intenția organizatorilor de a contribui la promovarea unei identități distincte a acestor locuri, m-am gândit să realizez o serie de peisaje de la Oricova, localitate mică, parte a orașului Călărași. Am surprins cerul și copacii la diferite momente ale zilei, dar și schițe rapide cu bisericuța și detalii din ansamblul arhitectural făcut de mine la Oricova”, a scris Savatie Baștovoi pe pagina sa de facebook.

Fotografii: Andrian Rusu

La ceremonia de inauguare a expoziției, dânsul a explicat că e vorba și de lucrări cu tentă filosofică, și de ilustrație de carte, și de copilărie. A lucrat și în creion, și în tuși, și în acuarelă.

„Nu am pretenția unei expoziții de mare artist”, a subliniat ieromonahul, care e și pictor cu acte în regulă. Dânsul a absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași.

Savatie Baștovoi (numele de mirean Ștefan Baștovoi) este cunoscut și ca scriitor, având publicate peste 20 de cărți, și ca pictor. A construit de unul singur Mănăstirea din Oricova, cea mai mică din Republica Moldova, de doar 16 metri pătrați, pe care a și pictat-o.
În aceeași zi, i-a fost conferit și titlul de cetățean de onoare al orașului Călărași.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori în perioada 1 decembrie 2020 – 28 februarie 2021. Doritorii vor putea și să achiziționeze lucrările îndrăgite.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *