Detalii. Asistentele medicale din raionul Călărași sunt echipate cu truse pentru vizitele la familiile cu nou-născuți

Fotografii: UNICEF Moldova

Centrele de sănătate din raionul Călărași au primit, la începutul acestei luni, 93 de truse pentru asistentele medicale de familie pentru  monitorizarea copiilor nou-născuți și sugari în timpul vizitelor la domiciliu.

Astfel, dacă până acum mamele cu copii nou-născuți trebuiau să meargă la medic pentru controlul de rutină al bebelușuui, acum asistentele medicale vor veni în vizită la domiciliu, conform Standardelor de supraveghere a creșterii și dezvoltării copilului în condiții de ambulator. După ce îi vor cântări, masura, examina – acestea vor completa toate datele acumulate într-o fișă de ambulator, astfel că medicul de familie va avea toate datele sistematizate despre fiecare copil de pe sector.

Fiecare trusă conține un cântar electronic portabil, o bandă de măsurare, un pediometru pliabil pentru sugari și o geantă pentru vizitele la domiciliu a copiilor cu vârste de până la trei ani. Acestea mai au secțiuni pentru a putea fi completate cu un tonometru, registre, dar și medicamente de urgență.

Potrivit lui Vitalie Triboi, șeful Centrului de Sănătate Călărași, aceste truse sunt foarte binevenite pentru asistenții medicali din raion, „Este vorba despre un proiect-pilot ce se desfășoară la Călărași și Cantemir, iar în cazul nostru vorbim despre chituri în valoare totală de 134 mii 850 lei”, povestește Vitalie Triboi, după care mai adaugă: „Am început proiectul acum un an, când încă nu intrasem în pandemie, așa că inițial nu am mers neapărat pe ideea de a evita cozile la centrele medicale din cauza pericolului de infectare cu Covid-19. Am mers pe ideea de a spori gradul de acoperire cu servicii de intervenție timpurie, care în condițiile actuale au devenit și mai necesare”.

Asistentele medicale de familie care lucrează în toate centrele de sănătate, oficiile medicilor de familie și oficiile de sănătate din raion aum, acum, în dotare aceste truse care le ușurează munca. În plus, ele au primit și câte o carte intitulată  ”Conduita integrată a maladiilor la copil”, care le va fi utilă pentru informarea pacienților vizitați.

Circa 800 de familii cu copii din raion vor beneficia în fiecare an de asistență medicală acordată în timpul vizitelor la domiciliu.

„Dezvoltarea armonioasă și sănătatea copilului este una dintre sarcinile principale pe care le avem, așa că orice problemă depistată rapid înseamnă o șansă sporită de a interveni la timp pentru a o rezova”, a menționat Vitalie Triboi.

Trusele medicale au fost obținute în cadrul unui proiect finanțat de UNICEF și Agenția austriacă de dezvoltare. Proiectul vine să promoveze, în Moldova și în alte șase țări din Balcanii de Vest, incluziunea socială și distribuirea echitabilă a oportunităților pentru cei mai vulnerabili și marginalizați copii, cum ar fi copii din minorități etnice și copii cu dificultăți de dezvoltare, inclusiv întârzieri și dizabilități.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *