O nouă monedă – „Medicul meu – eroul meu”

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei  (BNM), la propunerea Comitetului executiv al instituției, a aprobat conceptul de design al  monedei comemorative dedicate medicilor, care a fost selectat din lucrările propuse de către cetățeni, informează Bnm.md.

Proiectele de design au fost evaluate de o comisie formată din experți de la BNM, Comisia Națională de Heraldică, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Istorie a Moldovei etc.

Totodată, au fost colectate opinii, în cadrul unor focus-grupuri, de la specialiști din domeniu: Agenția Națională de Sănătate Publică; Institutul de Medicină Urgentă; Spitalul Clinic Republican; Spitalul Municipal ”Sfânta Treime”; Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale;  Compania Națională de Asigurări în Medicină; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” etc.

Astfel, la comisia de selecție au ajuns 25 de concepte care au corespuns criteriilor, fiind alese 8 lucrări, prezentate spre consultare și specialiștilor din domeniul sănătății.

În final, s-a optat pentru lucrarea semnată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Proiectul de design reprezintă imaginea a doi medici pe fundalul hărții Republicii Moldova, redând neprețuita dedicație a lucrătorilor medicali din țara noastră.

Reamintim că, conceptele de design au venit din partea cetățenilor după ce, în vara anului curent, Comitetul executiv al BNM a decis să dedice o monedă lucrătorilor din domeniul sănătății și a invitat publicul să participe la elaborarea design-ului. Criteriile de bază pentru selectarea conceptelor au fost originalitatea, creativitatea și coerența elementelor de design, astfel încât să fie posibilă executarea acestora pe suprafața monedei. Fiecare participant a putut prezenta un singur concept, fiind obligat să respecte drepturile de autor și cele conexe.

Moneda „Medicul meu – eroul meu” va fi bătută în argint.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *