Știi ce zi e azi?

13 noiembrie este a 317-a zi a calendarului. Mai sunt 48 de zile până la sfârșitul anului.

Astăzi este
Ziua internațională a mimului
A fost instituită la iniţiativa Institutului Internaţional de Teatru în 1998, declarat Anul Internaţional al Mimului, cu ocazia a 100 de ani de la naştere francezului Étienne Decroux – fondatorul artei „mimului corporal” sau a „mimului pur”. Mima şi pantomima reprezintă un gen de artă dramatică în care se povesteşte ceva doar prin mişcări expresive ale corpului. Mima a apărut în Grecia, în secolul V î.Hr. şi era un spectacol comic de gestică, muzică şi dialog.

Ziua internațională a educației copiilor nevăzători
Din 1946, Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători se marchează odată cu ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784.

Ziua Bibliei
Ziua Bibliei are drept scop să reamintească fiecăruia datoria morală şi de conştiinţă de a citi Sfânta Scriptură, având în vedere rolul acesteia în viaţa liturgică şi formarea duhovnicească a credincioşilor.

 

Evenimente petrecute pe 13 noiembrie

1805: Johann Georg Lehner a inventat „hot dog”-ul.

1907: Inginerul francez Paul Cornu reușește primul zbor din lume cu un elicopter. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a mentinut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.

1990: A fost scrisă prima pagină World Wide Web (www).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *