Din cauza secetei, uleiul de floarea soarelui s-a scumpit cu 15%. Nicanor Buzovoi: „O să vindem seminţele cât mai scump”

Uleiul de floarea soarelui s-a scumpit cu aproape 15 procente, scrie publika.md. Agenţii economici spun că au fost nevoiţi să majoreze preţurile din cauza scumpirii seminţelor de floarea soarelui.

Agricultorii, la rândul lor, susțin că, din cauza secetei, recolta de floarea soarelui a fost cu 40 la sută mai mică decât în anii precedenţi.

„Puteţi să vă închipuiţi ce pierderi avem noi, pierderi colosale. O să vindem seminţele cât mai scump. Preţ mai bun se dă peste hotare şi, respectiv, asta o să ne străduim să facem”, a spus, pentru sursa citată, Nicanor Buzovoi, directorul general al unei întreprinderi agricole din Pîrlița, Ungheni.

Potrivit dânsului, în acest an, a semănat cu floarea soarelui aproape 700 de hectare. Speranța agricultorului era să recolteze circa 3,5 tone la hectar. Din cauza secetei, a recoltat de de cinci ori mai puţin.

Dar și calitatea a fost mai joasă. Din lipsă de umiditate, plantele nu s-au dezvoltat suficient și, în consecință, a avut de suferit calitatea. Nici uleiul nu mai e același din roada anului curent.

Situația e similară și în alte întreprinderi agricole. Iar producătorii de ulei spun că pe lângă preţul cu aproape 50 la sută mai mare a seminţelor, şi calitatea acestora este mai proastă în acest an. Din această cauză se obţine o cantitate mai mică de produs.

Totuşi, producătorii spun că dacă statul va interveni la reglementarea cantităţilor de seminţe exportate, atunci preţurile ar putea să se stabilizeze.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *