Interviu. „Tinerii sunt viitorul nostru, sunt cei care mișcă lumea înainte”

În luna noiembrie, dedicată tradițional tinerilor, au fost planificate numeroase acțiuni, menite să demonstreze faptul că tinerii noștri sunt foarte buni, că se implică.
În rândurile ce urmează, citiți un interviu cu Marina Atamuratov, specialistă tineret și sport la Primăria Ungheni, coordonatoarea grupurilor de tineret: „Fondul pentru Tineri” și Voluntarii „Pro Ungheni”.

Cât de necesară este activitatea tinerilor pentru primărie în special și pentru comunitate în general?
Indiscutabil, tinerii sunt viitorul nostru, sunt cei care mișcă lumea înainte. Fiecare generație de tineri a venit cu ceva nou și de aceea este foarte important să-i atragem în diverse acțiuni, să-i facem să conștientizeze faptul că e necesară implicarea și activismul lor.

Și vă reușeșete acest lucru?
Da. La momentul de față, avem 71 de voluntari activi în cele două grupuri: Fondul pentru Tineri și Voluntari „Pro Ungheni”. Primul grup activează deja de zece ani și are la activ numeroase acțiuni frumoase. Cu ajutorul fondurilor colectate de către tinerii de aici, au fost implementate, în acești ani, peste 100 de proiecte în cadrul Programelor de granturi mici, lansate de organizația umbrelă a grupului – Fundația Comunitară Ungheni. Pe parcurusl anilor, trei membri ai acestei organizații au primit titlul „Cel mai activ voluntar” din Republica Moldova. În 2016, la Gala tinerilor activi din raionul Ungheni, echipa a fost declarată „Cea mai activă organizație de tineret” din raion.
În ceea ce privește Voluntarii „Pro Ungheni”, este o organizație mai tânără, are doar patru ani de activitate, dar deja s-a remarcat prin acțiuni frumoase. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar trebuie să spun că e un grup de tineri dornici să producă schimbarea în orașul Ungheni. Prin cele peste 200 de activități în care au fost implicați acești tineri, au demonstrat că sunt o forță. Meritele lor au fost recunoscute inclusiv la nivel național. În anii 2017 și, respectiv, 2019, Voluntariii „Pro Ungheni” au primit titlul „Cel mai activ grup de inițiativă” în cadrul Festivalului Voluntarilor.

Numiți câteva dintre acțiunile organizete de tinerii ungheneni în acest an.
Voi menționa doar unele dintre ele, defășurate în ultimele 1-2 luni. Spre exemplu, Fondul pentru Tineri a inițat, în luna august, reabilitarea monumentului feroviar. Este vorba de acea locomotivă, instalată în centru, nu departe de gara feroviară. Scopul e să creeze acolo un spațiu prietenos tinerilor. Au reabilitat, cu forțele proprii, locomotiva, au adus în ordine spațiul adiacent. Urmează noi lucrări – de pavare, de amenajare.
Tot ei au colectat fonduri, pentru a ajuta un copil ce avea nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală în străinătate. Au promovat printre semenii lor modul sănătos de viață prin Flash Mobul „Fii COOL! Alege bicicleta!”; multilingvismul – prin Cafeneaua Multilingvistică.
Voluntarii „Pro Ungheni” s-au implicat în numeroase proiecte și campanii. Doar în perioada 5-10 octombrie, au realizat 35 de activități de voluntariat: și campanii de promovarea a volntariatului, și de aducerea în ordine a unor spații publice, și de ajutorare a unor familii defavorizate. În prezent, implementează un proiect ce ține de reabilitarea unei treceri de pietoni sigure.

În aceste zile, când se marchează Ziua Națională a Tineretului, Ziua Studentului, Ziua Voluntarului, ce le-ați dori tinerilor?
Să rămână așa cum sunt: dornici de noi cunoștințe, de noi experiențe, activi și perseverenți. Mă bucură mult succesele lor. Mă bucură că am reușit, de-a lungul anilor, să formăm tineri bine informați, activi, care continuă să fie la fel de activi și în comunitățile unde se află la moment. Mulți dintre ei sunt lideri de grup, de organizații studențești. Mă bucură faptul că tinerii noștri,  plecați la studii în alte părți, nu au uitat de Ungheni. Chiar recent, Irina Robuleț, în prezent studentă la Iași, a câștigat un proiect de promovare a artei în Ungheni, datorită căruia Școala de Arte „Raisa Cojocaru” va beneficia de echipamente pentru organizarea orelor online pe perioada pandemică.
Sunt mândră de ai noștri tineri și le doresc tot binele din lume.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *