Un centenar trecut cu demnitate de o femeie din Călărași

O adevărată lecție de istorie este o femeie din orașul Călărași, care a înscris un secol de viață. Ea este și cea mai în vârstă persoană din localitate.

O sută de ani a împlinit la început de noiembrie Anastasia Agafița din orașul Călărași. Secolul pe care l-a trăit a fost unul plin cu de toate – cu război, foamete, dar și clipe de bucurie, de satisfacție de a avea o familie împlinită.

Anastasia Agafița s-a născut la Onițcani, raionul Criuleni la data de 1 noiembrie 1920. Soarta a adus-o la Călărași și aici și-a trăit cea mai mare parte din viață. A născut și crescut doi copii, care au bucurat-o cu patru nepoți și trei strănepoți.

Ajunsă la centenar, Anastasia Agafița debordează de optimism și îi molipsește pe toți cu poftă de viață. Deși nu credea vreodată că va împlini 100 de ani și de fiecare dată le zicea copiilor că nu mai apucă așa zile, și-a păstrat luciditatea și își poartă singură de grijă.

Mare i-a fost bucuria să primească oaspeți de ziua sa de naștere. În vizită a venit primarul orașului, Ion Olari, care a felicitat-o și i-a oferit, pe lângă flori o diplomă – felicitare în care scrie: ”Primiți frumoasa vârstă de centenar ca pe o binecuvântare, rodul bucuriei și speranței. De ziua dumneavoastră venim cu cele mai frumoase gânduri, vă dorim sănătate, bucurii, împliniri și vise realizate”, dar și un premiu bănesc.

Ion Olari a recunoscut că s-a simțit extrem de emoționat să stea de vorbă cu Anastasia Agafița, mai ales că se întâmplă foarte rar să ai ocazia să discuți cu persoane atât de longevive. „Această doamnă uimește prin felul său optimist de a discuta, prin faptul că este încă foarte senină și vorbește foarte frumos despre viața pe care a trăit-o”, povestește primarul, după care mai adaugă: ”Ne-a mulțumit de mai multe ori că i-am trecut pragul și am văzut multă bucurie în ochii săi. Asemenea oameni sunt foarte valoroși. Generațiile tinere au multe de învățat din perseverența și optimismul cu care dânsa a trecut, cu verticalitate, printr-un centenar destul de complicat”.

Întrebată despre care este cea mai mare realizare din viața sa, femeia răspunde, fără a sta prea mult pe gânduri, că este familia sa. Dar cea mai mare mândrie a ei rămâne a fi, de departe, primul său nepot, celebrul artist Mihail Agafița, prim-dirijorul și directorul artistic al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Moldova. Pe lângă multiplele titluri pe care le deține, anul trecut, Mihail Agafița a primit și titlul de cetățean de onoare al raionului Călărași.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *