An nefavorabil pentru iubitorii de ciuperci

ciuperci

Rrecent, două persoane din raionul Călărași au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci.

O femeie în vârstă de 57 de ani din satul Bahmut, iar alta în vârstă de 67 de ani din satul Mîndra au consumat ciuperci culese din pădure, iar la scurt timp au început să se simtă rău. Starea lor a fost una gravă, iar după mai multe zile de internare în secția de terapie, starea lor de sănătate s-a ameliorat.

Elena Harea, asistenta medicală a medicului igienist din Secția Protecția Sănătății de la Centrul de Sănătate Publică a raionului Călărași, ne-a comunicat că de la începutul acestui an, în raion au fost raportate cinci cazuri de intoxicații cu ciuperci. Asistenta susține că pericolul de otrăvire este unul foarte mare în această perioadă.

”Anul acesta, din cauza secetei, ciupercile au absorbit foarte multe toxine, iar majoritatea dintre ele sunt toxice. Vorbim aici chiar și despre cele pe care oamenii le consumă de ani buni și le cunosc ca fiind comestibile”, spune Elena Harea, după care aduce și exemple: ”Femeia de la Mîndra ne-a povestit că a consumat exclusiv hribi albi”.

Sfatul specialiștilorde la Centrul de Sănătate Publică, pentru concumatorii de ciuperci, este să se evite consumul ciupercilor culese de ei din pădure sau alte locuri, sau cumpărate de la alte persoane care le-au cules. ”Doar ciupercille din comerț, crescute în locuri speciale, sunt bune pentru consum”, a atenționat Elena Harea.

Nici prelucrarea termică sau congelarea nu sunt o soluție pentru a evita intoxicațiile. Anul acesta, membrii unei familii din Călărași au ajuns la spital abia în primăvară, după ce au preparat bucate din ciupercile culese din toamnă.

Așadar, specialiștii recomandă tuturor iubitorilor de ciuperci să le consume doar pe cele din crescătorii speciale.

NOTĂ: Principalele semnale de alarmă în cazul otrăvirii cu ciuperci sunt apariția stărilor de greață, voma, diaree sau inapetență. Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.

Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc. Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului.

 Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *