Profilul de integritate al candidatului Dorin Chirtoacă: trecutul politic, averi, interese

Foto: www.diez.md

Foto: www.diez.md

Dorin Chirtoacă este actualul președinte al Partidului Liberal (PL), formațiune condusă anterior de Mihai Ghimpu. Fost primar al municipiului Chișinău, candidează pentru prima dată la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Moldova Curată a colectat informații ce se referă la integritatea acestui candidat și a celorlați 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție. La acest link găsiți profilurile de integritate ale tuturor candidaților.
INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:
fidel Partidului Liberal, nu a migrat în alte formațiuni
Dorin Chirtoacă are 42 de ani și este licențiat în Drept. Candidează din partea Blocului Electoral „Unirea”, format din 5 partide: Partidul Liberal, „Democraţia Acasă”, Partidul Național Liberal, Partidul Popular Românesc și Uniunea „Salvați Basarabia”.
A fost primar al municipiului Chișinău, ales la 17 iunie 2007, când avea 29 de ani, obţinând 61,17 % din voturi, principalul contracandidat fiindu-i comunistul Veaceslav Iordan. Atunci, în țară la guvernare era Partidul Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin. În anul 2009 a candidat la alegerile parlamentare – ordinare și anticipate. Formațiunea sa a trecut în Parlament, însă Dorin Chirtoacă a ales să rămână în funcția de primar. În 2011 a fost reales primar, învingându-l pe socialistul Igor Dodon, iar în anul 2015 a obținut al treilea mandat de primar. În februarie 2018, când Partidul Liberal s-a retras din majoritatea parlamentară în care se afla cu Partidul Democrat și pe numele lui a fost deschis un dosar penal, Dorin Chirtoacă a demisionat, generând alegeri locale noi (detalii – mai jos).
La 1 decembrie 2018 a fost ales, la Congresul formațiunii, președinte al Partidului Liberal, funcție deținută până atunci de unchiul său, Mihai Ghimpu. A candidat la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar și la cele locale din octombrie 2019, însă nu a devenit nici deputat, nici primar.
INTEGRITATEA ÎN GESTIONAREA AVERII ȘI INTERESELOR PERSONALE:
Un act de constatare emis de CNI, dar anulat de instanța de judecată, ca fiind ilegal
În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală în septembrie 2020, în calitate de candidat la Președinție, Dorin Chirtoacă arată că în anii 2018 și 2019 a avut salariu din funcția de primar, apoi s-a întreținut din salariul de la Partidul Liberal. Deține un teren intravilan, dobândit în 2014, cu suprafața de 0,30 ha, care ar valora jumătate de milion de lei, un apartament cu o valoare similară, pe care l-a cumpărat în 2015. Mai deține trei garajuri, o casă și un spațiu trecut la „altă avere imobilă” – toate moștenite în anul 2014. În martie 2019 Dorin Chirtoacă anunța pe Facebook că pe casa sa primită drept moștenire procurorii, care îl urmăreau atunci în două dosare penale, au pus sechestru. „Casa părintească de la Colonița a fost construită de bunici în 1936, pe vremea României Mari, iar astăzi este catalogată drept … bun infracțional”, a scris Dorin Chirtoacă.
Continuarea articolului o puteți citi pe portalul Moldova Curată.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *